На 7 септември 2019 г. ще се проведе първият събор на боба с наденицата в село Житница. Събитието ще отпразнува първото по рода си побратимяване на пловдивското село, което е известно с производството на наденица, и село Смилян – дало името на емблематичния Смилянски боб.
Какво да очакваме на предстоящото събитие и кои са тънкостите на хубавата наденица, ще ни разкаже технологът чичо Панчо, родом от село Житница.
- Чичо Панчо, време не остана. Още малко и ще трябва да се разпъва масата. Кажи сега, наденицата готова ли е?
- Така е, време не остана, а съборът чука на вратата. Наденицата е почти готова. Нетърпеливи сме, цяло село се вълнува кога ще дойдат смилянци и гости от цялата страна. Та да се видим и седнем на една софра, да отпразнуваме побратимяването.
- А коя е тайната съставка на хубавата наденица?
- Аааа големи тайни няма, ама си трябва хубаво месо, правилните подправки и всичко да е балансирано. Затова в македонската слагаме пиперец, а в родопската чубрица, скоро направихме и селска наденица – и тя е много вкусна.
- За хубава гозба, трябва и хубав Смилянски боб. Как мислиш, подготвили ли са се подобаващо смилянци?
- Разбира се, как? Та, нали сме побратими вече. С хубав бобец и нашата наденица, се получава чудесна гозба. Качествени съставки и точните подправки, нищо друго не ти е нужно.
- Разбрахме, че ще има и много интересни гости на събора. Разкажи ни повече.
- Да, събор без музика не може, нали? Специално ще ни гостуват Деси Добрева и "Лудо Младо Бенд“, 100 каба гайди, танцовите ансамбли на с. Житница и с. Смилян и духов оркестър "Виво Монтана“. Големият любимец от българската сцена – Георги Мамалев пък ще води цялото събитие. Няма как да не сте чули и за шеф Андре Токев, който пък ще ни покаже боба с наденицата, ама модерно.
И айде, аз отивам да довършвам наденицата, че чакаме гости.