Ще има Областен съвет по безопасност на храните
На 25 януари в ХЕИ – Пазарджик предстои да бъде учреден Областен съвет по безопасност на храните. Той ще координира действията на държавните органи и браншовите организации по отношение безопасността на храните и контрола, осъществяван на областно ниво, се казва в прессъобщение от Хигиенно-епидемиологичната инспекция.
Решението за създаване на областни формирования бе взето на Националният съвет по безопасност на храните през ноември миналата година с цел да се подобри диалогът между институциите и своевременно да се решават възникналите проблеми.
Съветът по безопасност на храните ще се председателства от директора на ХЕИ д-р Фани Петрова. Нейн заместник ще е д-р Баксанов от ДВСК. В съвета ще членуват Надя Иванова от Комисията по търговия и защита на потребителите, представителите на бизнеса - Горан Герджиков, директор на“Млечна промишленост” АД и представител на производители на храни от животински произход, и Надежда Герова от “Марис” ООД, представител на производителите на храни от неживотински произход. Съветът ще координира действията по контрола върху храните, ще планира и организира проверки в обектите за търговия и производство на храни, ще разглежда жалби и сигнали и ще предлага промени в нормативни актове по безопасност на храните. Информацията е на pa-media.net.