ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Ще има районна устройствена схема на Пловдив, Марица, Родопи, Куклен и Садово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 26.05.2007Коментари (0)1414
Изработването на районна устройствена схема на групата съседни общини Пловдив, Родопи, Марица, Куклен и Садово е предпоставка за устойчивото и балансирано развитие на техните територии. Разработката ще бъде възложена и одобрена от областния управител на Пловдивска област в съответствие с правомощията, предоставени му със Закона за устройство на територията (ЗУТ). Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) даде картбланш за създаването й със съгласието на общинските съвети на петте селища. Миналата седмица с гласуването на местния парламент на Пловдив беше финализирана тази процедура и предстои областният управител да започне действия по определяне на изпълнител и начин на финансиране.

Инициатор за създаване на районната устройствена схема е община Пловдив, която е в процес на изработване на нов общ устройствен план. От направените в хода на проучването анализи и изводи проектанти, рецензенти и експерти единодушно стигнаха до обобщението, че устройството и развитието на града е свързано с един по-широк ареал, който обхваща съседните общини - Марица, Родопи, Куклен и Садово. Законовите рамки, определени с изискванията на Закона за административно териториалното устройство на република България, Закона за местното самоуправление и местната администрация и ЗУТ, налагат необходимостта от координирани действия под методическото ръководство на експертите от МРРБ и областната управа за намиране на всички механизми при овладяване на урбанистичните процеси в зоната на активно влияние на Пловдив.

Генералният извод, направен от проектантския екип на "Ситиплан" (авторът на новия общ устройствен план на общината), е, че Пловдив следва да се разглежда като център на една по-широкообхватна планова дисперсна структура, която е исторически обоснована и доказана от натрупаната градоустройствена практика. Пловдив и прилежащите селища от общините Родопи, Марица и Куклен, урбанизационно проявени като "дисперсна структура", винаги са се развивали и ще се развиват съвместно и обвързано независимо от настоящата липса на единно административно управление. Изхождайки от тези констатации и направените изводи за ресурсното и функционалното състояние на Пловдив, авторите предложиха три ескизни варианта за развитие, които по общото мнение и на експертите представляват последователни етапи в устройственото модернизиране на урбанистичната структура на града до 2025 г., а именно: преминаване от съществуващата моноцентрична структура в полицентрична пространствена мрежа, обвързваща и селищата от "урбанистичното гравитационно поле".

Този подход беше високо оценен от експертите в специализирания експертен съвет при община Пловдив, от рецензентите и от общинските съветници. Липсата обаче на нормативни възможности за процедиране и одобряване на общия устройствен план на Пловдив извън административните граници на Общината мотивира общинския съвет в качеството му на местен орган по устройство на територията да избере ескизен вариант А - "Развитие в землищните граници", като базисен за разработване на предварителния и на окончателния проект, който ще бъде готов през юни 2007 г. Местният парламент възложи на кмета на Пловдив да инициира пред МРРБ и областния управител създаване на районна устройствена схема на базата на предложения ескизен вариант Б - "Дисперсна планова структура". Целта е постигане на обща координирана политика за устройство и развитие на инженерната, пътната и социалната инфраструктура, системите на обитаване, културно-историческо наследство, отдих и спорт. С одобрена районна устройствена схема общинските управи ще могат да подготвят съвместни инвестиционни проекти за кандидатстване по структурните фондове на Европейския съюз.

На последното си заседание миналата седмица Общински съвет - Пловдив, прие предварителния план на общия устройствен план (ОУП) и възложи разработването на окончателния проект на базата на вариант А - развитие на Пловдив в землищните граници. В разработката ще бъдат отразени всички препоръки на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика при МРРБ, най-важната от които е създаване като неразделна част от ОУП на рамкова програма за неговото прилагане. Към окончателният проект на ОУП "Ситиплан" трябва да представи анализ на действащите подробни устройствени планове, като предложи разделянето им в три групи:

А - ПУП-ове, които остават без промени
Б - ПУП-ове, които трябва да се актуализират с частични промени
В - ПУП-ове, които трябва да се отменят и да се възложат нови в съответствие с предвижданията на ОУП.

Общинският съвет възложи на проектантите в окончателния проект да прецизират по-задълбочено демографските и устройствените проблеми на ромското население и да подготвят проектно предложение за интегриране на велосипедни и пешеходни алеи в общата комуникационно-транспортна схема. Информацията е на вестник "Строителство градът".

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Войната в Украйна
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: