При 40-градусовите температури навън, та дори и при по-ниски, опасността месото да се развали и да причини биологично натравяне е голяма, категорични са обаче специалистите. А след такова преживяване с повръщане и обезводняващо разстройство, което иска продължително лечение и лекарски контрол, човек много често развива алергия към месата, а това ще лиши организма от ценни протеини.
Ежедневните проверки на специалистите от ДВСК показват, че и собственици на заведения за обществено хранене, и на магазини увеличават температурите в хладилните витрини или дори съвсем ги изключват. Търговците обяснявали, че скъпият ток ги принуждава да прибягват до такива драстични начини за пестене на средства.
Условията на съхранение на продуктите от животински произход много често се нарушават, категорични са ветеринарните експерти. Те напомнят, че има точни изисквания, при какви температури месото и продуктите от него трябва да се съхраняват и колко време, без да създават опасност за здравето на човека.
От 300 лв. до 10 000 лв. е глобата за нарушение на правилата за температурите, при които трябва да се съхраняват продуктите.