Соломон Паси: Отварянето на локалните трансгранични пътища ще промени поминъка на хората

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:00 / 13.10.2007
912
"Винаги съм смятал, че отварянето на новите пътища през граница е от съществено значение за развитието, не само на цялата ни страна, но и много специално на пограничните ни региони", каза председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси. Той посочи, че по времето, когато е бил министър на външните работи между 2001-2005г., е вложил максималните усилия за отваряне на нови пътища през границата и за подписване на нови договори с нашите съседни страни в това отношение. "Към Смолян имам много специално пристрастие, и вие и вашите слушатели добре знаете, че аз съм от Смолян, израснал съм в този град, и ми е много близък на сърцето, така че работата по отварянето на новите пътища през границата около Смолян, за мен беше изключително удовлетворение. Смятам, че усилията трябва продължат", каза Паси.

Той добави още, че съвсем скоро, до 2011 г. България ще стане член и на Шенгенската зона и тогава практически граници между нас и останалите държави в тази зона няма да има. Според него и сега, след като се присъединихме към ЕС, пограничният режим е достатъчно либерализиран, така че онова, от което имаме нужда вече не са политически споразумения, а реално извършена работа, реално прокопани, асфалтирани или павирани пътища. Усилията не трябва да се съсредоточват само върху големите магистрали, върху континентални магистрали и глобални проекти. От изключително значение са и малките пътчета, които свързват двете общини от двете страни на границата. "Малки, местни, локални пътища с местно значение. Те са много важни за оживяването на тези региони. От пограничните общини по правило на Балканския полуостров са сред най-бедните общини и смятам, че именно отварянето на тези пътища ще промени поминъка на хората. Специално Смолян ще бъде много облагодетелстван от една такава политика, защото природата е много добре запазена и в Смолянско има естествени места за туризъм. Но второто, което е не по-малко важно за жителите на Смолян и не само за тях, това е близостта до Бяло море, до там са 30-40км., в зависимост от къде се тръгне. Това ще бъде една прекрасна възможност на нашите съграждани да отидат до там за почивка, или за бизнес", заключи шефът на комисията по външна политика в парламента.



Източник: р. “Фокус” - Смолян

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Кола се приземи в лозята на Куклен
Отлична новина за селото, в което живеят много богати пловдивчани...
РП-Пловдив разследва пожара, пламнал в един от най-големите завод...
Мъж влезе с дървен кол у съседи, пратиха го в болница, тръгна си ...
Голям пожар в завод край Пловдив!
Върнаха сутрешната гимнастика в училище на 12 км от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).