Светлин Русев откри паметник в Асеновград

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:55 / 04.12.2013
1388
Иван Кирков е все още осезаем и жив за всички, които малко или много са се докоснали до неговия могъщ и всестранен талант. Това заяви в изказването си акад. Светлин Русев. Той и председателят на Общински съвет Асеновград д-р Шуманов откриха паметника, а свещеници от асеновградското духовенство отслужиха литургия. На събитието присъстваха още зам.-кметовете инж. Мария Вълканова и Мюмюн Алиджик, общински съветници, преподаватели по изобразително изкуство от асеновградските училища, ученици и граждани.

През октомври Община Асеновград отпусна 14 000 лв. за издигането на паметника. Много негови близки, приятели и роднини се събраха днес, за да отдадат почит и да поднесат цветя. Паметникът е изработка на проф. Емил Попов и арх. Лозан Лозанов, а идеята и организацията бе на "Инициативен комитет за изграждане на паметник на Иван Кирков", в който участват негови роднини и приятели художници.

Иван Кирков художник е автор на декорите за спектакли като "Михаил Мишкоед", "Много шум за нищо", занимавал се е и с кино-художник е на филми като "Инспекторът и нощта", прави художественото оформление на книги на Елин Пелин, Ран Босилек и др., негово дело е декоративно-пластичното оформление на чакалнята на Централна гара София.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Печеливш до скоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧС...
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска облас...
Въпреки усилията на пловдивските лекари почина жената, докарана с...
Откриха паметник на капитан Петко войвода на 8 км от Пловдив
Пловдивско село: Нямаме вода, а водомерите въртят! За въздуха да ...
9 училища с нови корпуси от тази учебна година, едно от тях в Пло...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).