Три фирми искат да участват в процеса по приватизация на ВМЗ Сопот

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:17 / 26.10.2012
861
Три стратегически инвеститора до момента са закупили тръжната документация за участие в процедурата на приватизация на ВМЗ - Сопот, но все още не е ясно дали отговарят на изискванията за допустимост. Това каза в интервю Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). По думите на Караниколов - това са русенският завод "Дунарит", компанията "Сейдж Кънсълтънс" и "Емко" ЕООД. 

"Трите фирми са български и стратегически инвеститори, което ни помага да съкратим сроковете, защото като български фирми те познават дружеството, работят с него и няма да имат проблем", отбеляза директорът на Агенцията по приватизация. 

Съгласно стратегията, бъдещият купувач на ВМЗ - Сопот трябва да има оборот общо 120 млн. лева през последните 3 години и да е търговец и производител на стоки от военно-промишления сектор. 

"Ако кандидатите за участие в процедура не покриват изискванията, ще се наложи да прекратим приватизацията и ВМЗ - Сопот ще трябва да обяви несъстоятелност или ликвидация, което не гарантира социалните ангажименти", отбеляза Караниколов. Според него съществува и възможност критериите за участие в процеса да бъдат занижени, но това е решение на Народното събрание. 

"В момента дълговете към работниците на ВМЗ - Сопот са 1 380 00 млн. лева, публичните задължения възлизат на над 47 млн. лева, а общата сума от дълговете на дружеството е около 150 милиона лева", съобщи Емил Караниколов. По думите му в подобен случай приватизацията е най-добрият вариант за съдбата на ВМЗ - Сопот. 

29 октомври е крайният срок за подаване на документи за допустимост в процеса. Агенцията по приватизация ще даде срок до 29 ноември за подаване на обвързващи оферти от одобрените кандидат-купувачи. След подаване на такива оферти, ще изпратим доклад до Министерски съвет и той ще одобри класирания на първо място, ще даде срок за приключване на сделката и евентуално ще постави допълнително условие към инвеститора, добави председателят на Агенцията по приватизация.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Завод за кроасани в пловдивско село отива в историята, търсят му ...
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Откриха 81-годишна пловдивчанка в безпомощно състояние, загубила ...
Последната информация от полицията за пожара на АМ "Тракия"
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Печеливш доскоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧСИ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).