Три общини се конкурират по проект за държавен екарисаж за 20 млн

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:54 / 23.03.2005
1375
Писмо от Министерството на земеделието и горите с предложение за включване в реализирането на проект за изграждане на държавен екарисаж за високо рисковите отпадъци от животински произход, е получено в Община Пазарджик. Проектът ще бъде реализиран със средства по програма ФАР. Инвестицията е за около 20 млн. евро, ще бъдат осигурени около 100 работни места, 70 от които за шофьори. Това е съобщил вчера кметът на Пазарджик Иван Евстатиев. Теренът, който общината смята да предложи, е от 194 декара и се намира в землището на Величково. По думите на Евстатиев, ако жителите на селото се противопоставят на предложението, общинската администрация ше се съобрази с мнението им.
Това ще е напълно модерно предприятие, което няма нищо общо с досегашната представа за екарисаж, каза д-р Иван Маринов, експерт в дирекция “Финансово-стопанска дейност” в местната администрация. Екарисажът ще бъде снабден със собствена пречиствателна станция за отпадни води, с троен биофилтър за обезмирисяване на въздуха, а цялостната обработка на животинските отпадъци ще се извършва в закрити помещения, въздухът от които ще е пречистен, крайния продукт – месокостното брашно ще бъде напълно безопасен. Целият процес ще е компютаризиран. Обработката на трупното месо ще става при 133° С и три бара налягане. Отделената мазнина също ще има приложение – ще се изгаря в паровата централа. Екарисажът трябва да заработи до 2007 г.
Конкуренти на Пазарджик в надпреварата са спечелването на проекта са общините Пловдив и Угърчин. В момента такъв екарисаж има единствено в Шумен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).