Управителят на МБАЛ "Събо Николов" солидарен с протестите на лекарите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:01 / 01.03.2013
1078
"Необходима е промяна на методиката на Здравна каса за финансиране на медицинските дейности в болниците", е мнението на управителя на МБАЛ "Събо Николов" в Панагюрище д-р Мая Влайкова. Пряка е опасността заради определените лимити болниците да получат от 20 до 40 % по-малко средства в сравнение с миналата година, дори и да запазят същия брой медицински дейности.

В подкрепа идва фактът, че от НЗОК в касата на болницата са приведени 20 хил. лв. по-малко от отчетените разходи по клинични пътеки за декември 2012 г., а за януари Здравна каса е изплатила на болницата 3 хил. лв. по-малко. 

"Искането на колегите за отпадане на прогнозните обеми е основателно. Заради това ограничение, болниците, които държат да спазват буквата на нормативите, ще трябва да отказват на пациентите с обяснението:

"Съжаляваме, изпълнихме бройката за болни с вашата диагноза."

За пътеката "Дихателна недостатъчност с механична вентилация" през 2013 г. в МБАЛ "Събо Николов" разполагат с право да лекуват един случай. До средата на февруари обаче по пътеката са лекувани трима пациенти. В болницата вече са приключени лимитите по пет клинични пътеки.

В договора на МБАЛ "С. Николов" с НЗОК има видими случаи на противоречие между медицински стандарт и определен лимит. Например: по стандарт за работа по клинична пътека "Операции на тънко и дебело черво със среден и голям обем", болницата трябва да има минимум 20 извършени операции, а Здравна каса отпуска по-малък лимит. Как лекарите ще изработят необходимото, за да покрият изискването за следващата година, остава твърде енигматично. 


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Завод за кроасани в пловдивско село отива в историята, търсят му ...
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Откриха 81-годишна пловдивчанка в безпомощно състояние, загубила ...
Последната информация от полицията за пожара на АМ "Тракия"
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Печеливш доскоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧСИ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).