В Асеновград наградиха победителите във великденския конкурс
Заместник-кметът на община Асеновград инженер Петър Петров връчи наградите на победителите в конкурса "Най красив домашен козунак" и "Най-пъстри великденски яйца". Той им пожела на първо място здраве. "Бъдете винаги толкова креативни! Творчеството да е част от вашето ежедневие и винаги да творите такива красиви произведения! Късметът да е неотлъчно с вас и следвайте мечтите си до край! Борете се за възможността да изразявате себе си! Бъдете позитивни нека това малко постижение ви бъде стимул занапред!", каза в пожеланието си инженер Петров. Той награди победителите с грамота и специално изработен плакет, на който са гравирани имената им. Не пропусна да поднесе и красиви цветни букети на дамите, спечелили първите места в двете категории.
За "Най-пъстри великденски яйца" бе наградена 20-годишната Стефка Ничинкова. Тя събра 225 лайка от потребители на Facebook. Тя е студентка по графичен дизайн в Пловдив и междувременно работи в Асеновград. Обожава да танцува. Момичето сподели, че изкуството е нейна страст и боядисването на яйцата всяка година превръща дома им в малка творческа работилница. Освен нея, в празничния ритуал се включват 12-годишната й сестра Божидара (ученичка в V-ти клас на ОУ "Христо Ботев" в Асеновград) и дори малкото й братче Янко, който е на 4 г. Яйцата са боядисани, както с обикновена великденска боя, така и чрез различни техники – изписване с акрилни бои, с вино, с желатин, с люспи от лук, с татуировки и други. Победителката в категорията сподели, че всяка година очаква с нетърпение настъпването на Великден, именно заради изписването на шарени яйца, в което участва цялото й семейство. "Всички много обичаме този празник и го почитаме. Традициите се предават от нашите родители, баби и дядовци и така на всяко следващо поколение", каза Стефка Ничинкова.
Победителката в категорията "Най-красив домашен козунак" е Любомира Петрова. Тя си заслужи първото място, като получи 138 гласа от потребителите на Facebook. 33-годишната Любомира сподели, че много обича да готви, но за първи път прави козунак. А Великден е един от любимите й празници, който й носи духовно успокоение, мир и вдъхновение. Вкусното произведение й е отнело повече от половин ден, но накрая се е получил желаният резултат. "Важно е да го правиш с удоволствие и ентусиазъм. Казват, че храната и водата усещат енергията, която влагаш в тях, докато ги приготвяш или консумираш. Вярвам в това! Накрая просто следваш инструкциите на рецептата и всички е готово", сподели победителката. Тя се занимава професионално с оперно пеене. Разказа, че тайната за приготвяне на козунака е хубавото време, приятната музика, която винаги е с нея, и любовта.