В Баташко ще привличат туристи с лов на мечка-стръвница

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:50 / 02.09.2004
1377
Държавната дивечовъдна станция в Борово е подготвила документация, с която се надява да получи разрешение за отстрел на мечка-стръвница, тормазеща от доста време региона около Батак. Хората от село Фотиново са загубили вече четири телета и не смеят да пускат добичетата си на паша. Ако разрешат на туристите да стрелят по стръвницата, хем те ще се забавляват, хем ние ще сме доволни, коментират селяните. Според закона за биологичното разнообразие мечките не са ловен вид, но ако са стръвници, стават обект на ловджиите, обясниха от станцията. За последно в Борово стръвница е убивана през 1996 г. и тя е оценена на сумата от 30 000 марки. Ако се получи разрешение от екоминистерството и мечката бъде убита, заложеният план от над 70 000 лв. в приходната част на станцията ще бъде изпълнен. Другата голяма напаст в района са вълците, които съвсем наскоро тръшнали и изяли две кончета. В момента глутница напада в района на Карлъка. За отстрелян вълк в ловната дружинка плащат 100 лева, а при ловците туристи точните стрелци се бъркат с по 600 евро за вълча кожа. В станцията има за ловуване и два благородни елена, пет диви свине, пет сръндака и пет диви кози.
Подобен случай, за който Plovdi24.com писа, имаше наскоро в смолянския регион. В селата Тикале и Търън стръвница пострадаха овчари и пчелари. Вж: (Мечка върши поразии в смолянски села, 25 август, 12:55:28)

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бивш военен пилот за инцидента край "Граф Игнатиево": Избрали са ...
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Такава опашка България не помни!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).