В ''ЕКОВИТА'' започва преработката на биосертифицирани плодове и зеленчуци

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:20 / 07.09.2004
2655
Бившата “Мебелна къща” в Пазарджик отвори врати вече като предприятие за преработка и съхранение на биосертифицирани горски и култивирани плодове “ЕКОВИТА”. За официалното откриване в Пазарджик бяха и двамата италиански собственици на комбината – братята Андреа и Антонио Ригони. Предприятието е част от холдинга “RIGONI DA ASIAGO”, който има дъщерни дружества освен в Италия, също и в Япония, и САЩ. Пред гостите управителят на предприятието Илия Немски сподели, че идеята за него датира още от септември 1993 год, когато за пръв път е предложил на братята Ригони да инвестират в преработвателна база за плодове и зеленчуци. През 2002 г. е закупена сградата от “Търговска къща инвест”АД и започва работа по проекта за изграждане на предприятието. В завършената първа фаза от оборудването на комбината са вложени 4.5 милиона лева. Инвестицията по проекта, реализиран с финансовата подкрепа на програма Сапард през настоящата година е на обща стойност 3 милиона 314 хиляди лева. В действие са пуснати две камери за охлаждане на продукцията при 0° С и една за дълбоко замразяване при –25° С. Мощностите са предвидени за първична и вторична преработка на около две хиляди тона биосертифицирана продукция. В предприятието през активния сезон ще се разкриват до 120 работни места, а през зимата постоянно заетите ще бъдат около 15. Догодина ще започне оборудването на цеха за конфитюри с капацитет 10 хиляди бурканчета за час или 200 хиляди бурканчета от 330 грама за денонощие. Такава производителност поставя това на пръв поглед сравнително малко предприятие сред най-големите в този бранш в страната, смята ръководството му. В момента дружеството обработва 400 дка земя, върху които произвежда основно ягоди. Други две хиляди декара, предимно в района на Монтана, вече са подготвени за производството на биосертифицирана продукция – изминал е тригодишният период за конверсия на почвата. Експериментира се и с отглеждането на зелен фасул, грах, бамя, домати, а от плодовете- малини и къпини. С инсталираните производствени мощности предприятието може да започне износ на замразен полуфабрикат. Предвижда се капацитетът на хладилните складове при –25 ° С да достигне 6 хиляди тона. Откритото в Пазарджик предприятие е третото, собственост на братята Ригони, в България. Другите две се намират в Добрич- за преработка на пчелен мед с капацитет 3 хиляди тона и за производство на дамски блузи с капацитет 30 хиляди броя месечно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бивш военен пилот за инцидента край "Граф Игнатиево": Избрали са ...
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Такава опашка България не помни!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).