ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
В ''ЕКОВИТА'' започва преработката на биосертифицирани плодове и зеленчуци | ||||||
| ||||||
Бившата “Мебелна къща” в Пазарджик отвори врати вече като предприятие за преработка и съхранение на биосертифицирани горски и култивирани плодове “ЕКОВИТА”. За официалното откриване в Пазарджик бяха и двамата италиански собственици на комбината – братята Андреа и Антонио Ригони. Предприятието е част от холдинга “RIGONI DA ASIAGO”, който има дъщерни дружества освен в Италия, също и в Япония, и САЩ. Пред гостите управителят на предприятието Илия Немски сподели, че идеята за него датира още от септември 1993 год, когато за пръв път е предложил на братята Ригони да инвестират в преработвателна база за плодове и зеленчуци. През 2002 г. е закупена сградата от “Търговска къща инвест”АД и започва работа по проекта за изграждане на предприятието. В завършената първа фаза от оборудването на комбината са вложени 4.5 милиона лева. Инвестицията по проекта, реализиран с финансовата подкрепа на програма Сапард през настоящата година е на обща стойност 3 милиона 314 хиляди лева. В действие са пуснати две камери за охлаждане на продукцията при 0° С и една за дълбоко замразяване при –25° С. Мощностите са предвидени за първична и вторична преработка на около две хиляди тона биосертифицирана продукция. В предприятието през активния сезон ще се разкриват до 120 работни места, а през зимата постоянно заетите ще бъдат около 15. Догодина ще започне оборудването на цеха за конфитюри с капацитет 10 хиляди бурканчета за час или 200 хиляди бурканчета от 330 грама за денонощие. Такава производителност поставя това на пръв поглед сравнително малко предприятие сред най-големите в този бранш в страната, смята ръководството му. В момента дружеството обработва 400 дка земя, върху които произвежда основно ягоди. Други две хиляди декара, предимно в района на Монтана, вече са подготвени за производството на биосертифицирана продукция – изминал е тригодишният период за конверсия на почвата. Експериментира се и с отглеждането на зелен фасул, грах, бамя, домати, а от плодовете- малини и къпини. С инсталираните производствени мощности предприятието може да започне износ на замразен полуфабрикат. Предвижда се капацитетът на хладилните складове при –25 ° С да достигне 6 хиляди тона. Откритото в Пазарджик предприятие е третото, собственост на братята Ригони, в България. Другите две се намират в Добрич- за преработка на пчелен мед с капацитет 3 хиляди тона и за производство на дамски блузи с капацитет 30 хиляди броя месечно. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Жена почина след АГ операция в Пловдив, две деца останаха без майка
16:14 / 03.10.2024
Тежък октомври за четири зодии
15:17 / 03.10.2024
Кои испански думи използваме в българския език?
21:46 / 03.10.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета