В Пампорово се молят на Бог за сняг

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
07:57 / 07.12.2006
1492
Пампорово се помолиха на Бог за сняг от параклиса "Свети Никиола" в хотел "Родопи". Високите температури за декември изненадаха многобройните собственици на 4 и 5-звездните хотели, както и ресторантьорите, свикнали на застудяване около студентския празник и очакващи първите групи с туристи да огласят курорта.

За успех на сезона се помоли и отец Станимир Минков ­ свещеник от църквата в Пампорово "Успение на Пресвета Богородица", който отслужи молебен за сняг. А лично изпълнителният директор на "Пампорово" АД Николай Илиев, който е именник на 6 декември, даде курбан в курорта. Така зачете своя светия, който е и покровител на моряците и банкерите.

Въпреки топлото време от 5 дни имаме сняг, хвалят се от курорта. Не случайно тук е валидна приказката "всяка снежинка е стотинка". Засега обаче бяла покривка е човешко творение. По-точно на 3-те италиански оръдия, които се включват всяка нощ, защото температурите трябва да паднат под минус 2 градуса. Те са от 3 години, но досега не са използвани толкова активно, обясни шефът на ски-училището в "Пампорово АД" Любомир Санкийски. По пистата на Язовира, покрита с 10 см. покривка от сняг в момента тече курса за обучение на 50 нови ски-учители.

Имаме готовност да обезпечим и първите чужди туристи, които чакаме на 16 декември, въпреки че няма сняг. Ще ги оборудваме още на Малина, а от там ще се качват с лифта да Снежанка, за да ползват пистата от върха до Язовира. Постепенно оръдията ще се справят и с предизвикателството да засипят и участъка до Студенец, тъй като новата писта, възстановена от братя Диневи, е идеална, сочат още от "Пампорово" АД. За 8 часа работа съоръженията бълват толкова пухкав сняг, че се получава добра 10 см. покривка, а и самите писти, които са обезопасени с френски и италиански мрежи, вече са готови да поемат първите скиори.

Лифтовете пък са в пълна готовност и още този петък, за студентския празник, ще се завъртят официално, посочи шефът на Пътнически въжени линии Захари Шопов. Засега ще се работи с билети, докато дружеството формира новите цени.

За последните 15-на години никога не са очаквали толкова силен сезон, похвалиха се от курорта. Само за обучение в ски предварително продадените пакети са за 2 400 туристи на седмица. Отделно пък са групите, дошли самостоятелно да се попързалят из Родопските писти.
От "Пампорово" АД обаче заявиха, че засега не очакват покачване на миналогодишните лифт-карти, или поне те ще са с минимална разлика спрямо предходните. Официалното откриване на този сезон пък е заковано за 16 декември. По принцип винаги го откриваме тържествено на 15-ти, но този път, за да е в събота и да ни уважат повече гости, предпочетохме да го изместим с един ден, посочи още Санкийски.

Виж коментарите (4)
Още новини от Регионални новини:
Община "Родопи" и турската Биледжик официално подписаха договор з...
Пуснаха движението по новия мост над река Марица
Новият мост над река Марица в Пловдивско е готов, днес пускат дви...
Това са всички кандидати за депутати от Пловдив област
Кола се приземи в лозята на Куклен
Отлична новина за селото, в което живеят много богати пловдивчани...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).