В Пазарджик ще правят проучване пият ли алкохол тийнейджърите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:34 / 16.02.2006
779
Ново проучване през месец февруари стартираха специалистите по опазване на общественото здраве при РИОКОЗ Пазарджик. То е провокирано от зачестилите в страната случаи на алкохолни интоксикации сред тийнейджърите и злоупотребите с вещества, предизвикващи зависимост.

Валидна ли е тенденцията и за Пазарджишка област, ще покаже проучването. То е част от работата на отдел “ООЗ” по Националната програма за превенция и рехабилитация на наркоманиите. Целта е да се установи степента на употреба сред подрастващите на различни предизвикващи зависимост вещества – цигари, алкохол, дроги и тяхното разпространение.

Изследването обхваща над 600 ученици от 8 до 12 клас от Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Брацигово, Велинград и Белово.

Първоначалните данни от обработените анкети показват, че 62,5% от учениците са пушачи, като 27,5% от тях пушат средно по 10 цигари на ден. Всички анкетирани (100%) са употребявали в живота си алкохол, като 37,5% пият поне веднъж седмично. Най-често приемания от тийнейджърите алкохол е водката. 7,5% са комбинирали алкохол с хапчета, влияещи върху централната нервна система.

От респондентите 12,5% са пушили ганджа, само 2,5% са пробвали кокаин. Сред приятелите на 52% има редовно употребяващи наркотици, а на 45% лично е предлагана дрога.

След приключване на проучването и обработката на данните специалистите ще обявят официалните резултати.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).