
ЗАРЕЖДАНЕ...
В Родопите: Кръшни хора и богата трапеза събраха българи от близо и далеч | ||||||
| ||||||
Кметът Павлин Белчев развълнувано откри празника в присъствието на областния управител на Смолян - Румен Пехливанов. Едно от най-вкусните и уникални ястия е така нареченият смидар - прави се от хляб, който се надробява с ръце и се оставя да изсъхне, слагат се масло, стафиди, мед, орехи, портокалови кори или лимонени кори. Традиционно се приготвя от царевична пита и се предлага по време на един от най-хубавите поводи - раждането на бебе. Празникът се нарича Поседелка и събира хора от селата. Разбира се, традиционното чеверме и дроб сарма привлякоха най-много гостите. Баба Пиринка правеше на място колаци, чиято смес беше направила по-рано през деня. Колаците намазваше с рачел и даваше на нетърпеливите да опитат от тази вкусотия. Масите бяха отрупани с баници, пити, колаци, клинове, кексове, качамак, сладко с традиционно овче мляко, гъсто като масло и още много други. Кулминацията на събитието беше на центъра на малката родопска община, където се изви голямо хоро под съпровода на един от най-известните българск
Община Баните се намира на 110 км. от Пловдив и на 40 км. от Смолян, а пътят е изключително живописен и красив, какъвто само Родопите могат да предложат на своите посетители. Фестивалът на родопската кухня се реализира по проекта "Мост на културното наследство" по линия на Местна инициативна група Преспа, която включва общините Баните, Лъки и Чепеларе. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg