В Родопите: Кръшни хора и богата трапеза събраха българи от близо и далеч

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (1)
11:35 / 07.07.2024
9121
Невероятен празник в Родопите събра хора от близо и далеч в община Баните, видя Plovdiv24.bg. Вкусна храна от традиционната родопска кухня, приготвена от местните хотелиери, общинска администрация, заведения, читалища и доброволци предизвика сериозен наплив от хора.

Кметът Павлин Белчев развълнувано откри празника в присъствието на областния управител на Смолян - Румен Пехливанов.

Едно от най-вкусните и уникални ястия е така нареченият смидар - прави се от хляб, който се надробява с ръце и се оставя да изсъхне, слагат се масло, стафиди, мед, орехи, портокалови кори или лимонени кори. Традиционно се приготвя от царевична пита и се предлага по време на един от най-хубавите поводи - раждането на бебе. Празникът се нарича Поседелка и събира хора от селата.

Разбира се, традиционното чеверме и дроб сарма привлякоха най-много гостите. Баба Пиринка правеше на място колаци, чиято смес беше направила по-рано през деня. Колаците намазваше с рачел и даваше на нетърпеливите да опитат от тази вкусотия.

Масите бяха отрупани с баници, пити, колаци, клинове, кексове, качамак, сладко с традиционно овче мляко, гъсто като масло и още много други.

Кулминацията на събитието беше на центъра на малката родопска община, където се изви голямо хоро под съпровода на един от най-известните български народни певци - Николай Славеев. Млади и стари, мъже и жени, майки с бебета извиха прекрасно българско хоро и показаха, че са истинските пазители на традициите и на българския дух. Участие в тазгодишния фестивал взеха и самодейните състави от община Баните и община Лъки. Красивите гласове се извиха, а близостта на планината направи изживяването още по-незабравимо.

Община Баните се намира на 110 км. от Пловдив и на 40 км. от Смолян, а пътят е изключително живописен и красив, какъвто само Родопите могат да предложат на своите посетители.

Фестивалът на родопската кухня се реализира по проекта "Мост на културното наследство" по линия на Местна инициативна група Преспа, която включва общините Баните, Лъки и Чепеларе.

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Директорът на хасковския театър: Аз съм крадец
Пожар гори близо до Пловдив
Преобразяват три пловдивски села с 6 милиона лева
Бивш военен пилот за инцидента край "Граф Игнатиево": Избрали са ...
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...
Разясняват е-досие в Асеновград


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).