В Смолян се провежда обществена дискусия за развитието на региона като туристически център

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:11 / 12.12.2006
964
Развитието на Смолян като туристически център и възможностите за подобряване на инфраструктурата в региона стана тема на обществена дискусия, организирана в Смолян от в. „Стандарт”, съобщи радио “Фокус” – Смолян. На срещата между местната, държавната власт и гражданството се обсъждаха проблемите по изграждането на инфраструктура за развитие на целогодишния туризъм и превръщането на туризма в индустрия – приоритет на община Смолян, залегнал както в Стратегията за икономическо развитие 2002-2006 г., така и в общинския план за развитие 2007-2013 г.

На дискусията, водена от Славка Бозукова – главен редактор на в. „Стандарт”, участие взеха Марио Ал Джибури – председател на Държавната агенция по туризъм, Станислав Новаков – негов заместник, Емилия Стоянова – изпълнителен директор на ПУДООС, Емел Хюсеинова – старши експерт кохезионна политика за околната среда, инж. Живко Недев – зам.-изпълнителен директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, Ели Воденичарова от Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” към МРРБ, Пламен Никифоров – директор на Дирекция „ВиК” към МРРБ и Мардик Папазян – изпълнителен директор на НЕК.

Основните въпроси на дискусията се обособиха в четири теми: „Осъвременяване и поддръжка на подкрепящата инфраструктура в региона”, „Проблеми на водоснабдяването и канализацията в областта”, „Идеи за подобряване на цялостното туристическо обслужване” и „Възможности за разширение и модернизация на електропреносната мрежа”.

В своето експозе кметът на Смолян – Дора Янкова изложи основните идеи на стратегията за превръщане на община Смолян в привлекателно място за туристи от целия свят, след което участниците бяха поздравени от областния управител – д-р Петър Фиданов. Важно място в дискусията заеха проблемите на пътя ІІ-86 /Пловдив-Асеновград-Смолян-границата с Гърция/, цялостното проектиране на междуселищния път Смолян-Смилян-Горна Арда-Паранесни, пътищата, свързващи туристически райони Роженски поляни, Хайдушки поляни и осъществяващи комуникацията между Смолян и селата Момчиловци, Виево, Кутела, Славейно, Баните.

Проблемите на допълнителното водоснабдяване на новите курортни ядра на Смолян – „Перелик”, „Малина” и кв. Езерово, бяха дискутирани наред с проектите за водоснабдяване на Пампорово.
Критично се изказа Марио Ал Джибури по изоставането на инфраструктурата в Пампорово, като я нарече „крайно неадекватна” и подкани за по-голяма креативност при изготвяне на проекти. Информацията е на агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Община "Родопи" и турската Биледжик официално подписаха договор з...
Пуснаха движението по новия мост над река Марица
Новият мост над река Марица в Пловдивско е готов, днес пускат дви...
Това са всички кандидати за депутати от Пловдив област
Кола се приземи в лозята на Куклен
Отлична новина за селото, в което живеят много богати пловдивчани...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).