В пловдивско село отбелязаха 139 години от вземането на решението за Съединението

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:38 / 27.07.2024
3872
139-тата годишнина от вземането на решението за Съединението на Източна Румелия с Княжество България беше отбелязана снощи с тържествена церемония пред паметника на Захари Стоянов в село Първенец.

Някогашното село Дермендере е записало името си със златни букви в историята на България с факта, че именно тук на 25 юли 1885 г. се провежда първото заседание на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). На него Захари Стоянов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Димитър Ризов и кап. Коста Паница полагат клетва според Устава и определят датата на Съединението и набелязват план за действие. Редица обстоятелства ускоряват провъзгласяването на Съединението  и то е извършено по – рано, на 6  септември 1885 г.

На тържественото честване снощи присъстваха областният управител на област Пловдив проф. Христина Янчева, зам.-кметовете на община "Родопи“ Емилия Иванова, Радка Караилиева и Васил Петлешков, кметове на населени места в община "Родопи“, общински съветници, граждани и гости на село Първенец.

Приветствен адрес от името на кмета на община "Родопи“ Павел Михайлов прочете зам.-кметът Емилия Иванова. Самият Михайлов отсъства поради здравословното си състояние. В приветствието на кмета Михайлов се подчертава историческата значимост на датата 6 септември и заслугите на жителите на Първенец, които са призвани да съхраняват паметта и да предават на поколенията делото на своите предци.

"Ако Априлското въстание има своето Оборище, то мястото на Съединението е тук, в село Първенец. Решението да се пристъпи към съединение с Княжество България под егидата на княз Александър I Батенберг е взето от Българския таен централен революционен комитет, с председател Захарий Стоянов  именно тук, в някогашното Дермендере, в хана на Тома Кацигра. На мястото, където са се случили тези събития, е поставена паметна плоча, напомняща за смелата съединистка акция в Първенец. Преди една година изградихме паметник на Захарий Стоянов и той зае своето достойно място в община "Родопи“. Непосредствен участник в революционните борби, летописец на национално-освободителното движение, страстен публицист, вещ дипломат и политик, за поколенията той е бил и ще остане пример за безкористно родолюбие и себеотрицание в името на една голяма идея - възстановяването и утвърждаването на независимата българска държава.

Затова днес Първенец е не само красив кът от България, но и място пазещо своите дълбоки исторически и родолюбиви корени. Защото бъдеще не можем да градим без да си знаем миналото. И паметниците са за това- спомен за поколенията", се казва още в приветствието на кмета Павел Михайлов.

Отбелязването на историческата годишнина започна с издигането на националния флаг под звуците на химна на република България пред бюст-паметника на Захари Стоянов. Площадното пространство  беше оформено и открито миналата година, успоредно с поставянето на паметника, който беше издигнат и открит по инициатива на кмета Михайлов с помощта на граждани и общественици. Именно там, на това място, е взето и историческото решение за Съединението.

Тържеството продължи с кратка литературна програма, а водещ на церемонията беше актьорът от Пловдивския драматичен театър Петър Тосков. Почит към дейците на Съединенение отдадоха всички присъстващи с едноминутно мълчание и падане на колене.  Кулминацията на тържествата беше пищната заря на обновения площад в центъра, която озари небето на Първенец.

Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
06.09.2024 Уникална заря в небето на Пловдив за Съединението на България
06.09.2024 Пловдив събра тримата най-големи в държавата по време на
Съединението
06.09.2024 Костадин Димитров: Пловдив не е само място на картата, той е в сърцата
ни!
06.09.2024 Доц. д-р Петър Ненков: Няма сила, която да може да спре един народ, решил да вземе в свои ръце съдбата си
06.09.2024 Доц. д-р Петър Ненков:Онези българи от Съединението мислеха преди всичко за Отечеството
06.09.2024 Страшна пукотевица: Площадът на Римския стадион в Пловдив почерня от
народ
Още новини от Регионални новини:
Шофьор стреля през отворения прозорец на автомобила си в Пловдивс...
Казаха колко време за реакция са имали загиналите пилоти
Патриарх Даниил отправи съболезнования към семействата на загинал...
Намериха черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет...
Кметът на Кричим отправи официално предложение до кмета на Пловди...
Двама шофьори са в болница след челен сблъсък край Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).