В родопското село Арда празнуват 135-годишнината на училище ''Св. св. Кирил и Методий''

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:11 / 24.05.2005
1017
Жителите на малкото родопско село Арда отпразнуваха днес 135 години от съдаването на основното си училище. То е най-старото българско светско школо в района и носи името на Светите братя Кирил и Методий.
В далечната 1870 година в село Арда имало килийно училище, което се помещавало в малък параклис и обучението в него било на гръцки език. Местните хора, водени от заможния Ангел Стайков и синовете му, поискали децата им да се учат на български език.
И основали българското светско училище. След 10 години построили нова сграда, повикали учители, а будните деца изпратили да продължат образованието си в големите градове. Днес завършилите основното училище в Арда вече са над 2000.
"Най-хубавите ми мигове в целия ми живот са минали в това училище. Аз съм роден в Арда, учил съм в това училище, от 22 години работя в него", каза Федя Аргиров. "Най-хубавите тържества бяха празниците за Кирил и Методий. Както и сега, най-хубавите, прекрасни тържества, прекрасни учители", сподели Мария Згурова.
Макар че празнуваха, жителите на Арда не забравиха голямата си болка - че децата в малкото село край границата все повече намаляват. Хората призоваха да не се закриват малките училища, защото село без училище умира. Информацията е на БНТ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).