Вапцат яйцата по рецепта от ХVIII век
Седмици преди Великден най-големите майстори на великденски яйца в България от Велинград вече тръпнат в очакване на Страстната седмица и подготвят тайните си за боядисването на яйца. И тази година конкуренцията между трите квартала - "Лъджене", "Чепино" и "Каменица", ще бъде ожесточена, а множеството изложби ще привлекат не само наши, но и чужди туристи, както и много етнографи.
Миризмата на боя с оцетна или винена киселина вече може да се долови покрай къщите в курортния град, където има стаи, превърнати в цели работилници. Тайнството на това изкуство, съхранено от велинградските майстори, е от ХVIII век досега. Това разказва 62-годишната майсторка Гергана Златанова. Тя наследила майсторлъка от своята баба Гера. Сега го предава на невръстната си внучка Мария. Момиченцето вече рисува картини, които иска да види върху яйцата. Във Велинград има истинска школа за боядисване и изписване на яйца, твърдят местни етнографи. Освен че става истинско състезание, този ритуал отдавна е прочул града в цяла Европа. Специалитетът е познат и в други страни, които са източноправославни, но и на много места в Германия. Бабите пазят огромни тетрадки с изписани цветни форми, които полагат върху яйцето.
Специалитетът се наричат батик. Тази украса с восък е съхранена и усъвършенствана за цели няколко века. Уникалното се крие в създаването на негативен рисунък, като яйцето се боядисва основно в червен цвят, а напоследък и в жълто, и в синьо, а орнаментите, предварително покрити с восък, остават бели. Украсата се прави с чист пчелен восък, като се използват емайлирани съдове и лъжици. Важното е да се изберат сурови яйца с гладка черупка, които се оставят на стайна температура. Всяка рисунка предварително се нанася с молив върху яйцето. После идва ред на специалната и саморъчна изработена писалка, която представлява малка дъсчица с метален клюн. Върхът й се загрява на свещ, като периодично писецът се загрява. Изписаните яйца се поставят в съд и се заливат с хладка вода, а боята се разтваря в 300 милилитра топла вода. Този разтвор се прибавя към яйцата и се загрява бавно за около половин час до температура, близка на тази на завиране. Още докато са топли, извадените яйца - вече боядисани, се почистват от стопения восък. Някои майстори най-напред боядисват основния цвят, а после нанасят орнаментите. По-търпеливите постигат желания ефект при боядисването след 2-3 дни работа, като използват и многоцветна техника. Напоследък яйцата се обработват във винена киселина и се посипват с кристали, като се използва карфица.
Източник: в. Стандарт