ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Вапцат яйцата по рецепта от ХVIII век | ||||||
| ||||||
Миризмата на боя с оцетна или винена киселина вече може да се долови покрай къщите в курортния град, където има стаи, превърнати в цели работилници. Тайнството на това изкуство, съхранено от велинградските майстори, е от ХVIII век досега. Това разказва 62-годишната майсторка Гергана Златанова. Тя наследила майсторлъка от своята баба Гера. Сега го предава на невръстната си внучка Мария. Момиченцето вече рисува картини, които иска да види върху яйцата. Във Велинград има истинска школа за боядисване и изписване на яйца, твърдят местни етнографи. Освен че става истинско състезание, този ритуал отдавна е прочул града в цяла Европа. Специалитетът е познат и в други страни, които са източноправославни, но и на много места в Германия. Бабите пазят огромни тетрадки с изписани цветни форми, които полагат върху яйцето. Специалитетът се наричат батик. Тази украса с восък е съхранена и усъвършенствана за цели няколко века. Уникалното се крие в създаването на негативен рисунък, като яйцето се боядисва основно в червен цвят, а напоследък и в жълто, и в синьо, а орнаментите, предварително покрити с восък, остават бели. Украсата се прави с чист пчелен восък, като се използват емайлирани съдове и лъжици. Важното е да се изберат сурови яйца с гладка черупка, които се оставят на стайна температура. Всяка рисунка предварително се нанася с молив върху яйцето. После идва ред на специалната и саморъчна изработена писалка, която представлява малка дъсчица с метален клюн. Върхът й се загрява на свещ, като периодично писецът се загрява. Изписаните яйца се поставят в съд и се заливат с хладка вода, а боята се разтваря в 300 милилитра топла вода. Този разтвор се прибавя към яйцата и се загрява бавно за около половин час до температура, близка на тази на завиране. Още докато са топли, извадените яйца - вече боядисани, се почистват от стопения восък. Някои майстори най-напред боядисват основния цвят, а после нанасят орнаментите. По-търпеливите постигат желания ефект при боядисването след 2-3 дни работа, като използват и многоцветна техника. Напоследък яйцата се обработват във винена киселина и се посипват с кристали, като се използва карфица. Източник: в. Стандарт |
Още по темата: | общо новини по темата: 41 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
От утре проблеми за шофьорите в Пловдивско
20:41 / 29.11.2024
Пиле няма да може да прехвръкне в тази част на Пловдив
16:56 / 30.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5893) | 58% | |
Не (3250) | 32% | |
Не мога да преценя (959) | 9% |