Яжте само на хладно съветват специалистите | ||||||
| ||||||
Приемът на храна не трябва да става в условията на прегряващ микроклимат, а когато прегряването е ниско да става само сутрин или вечер, съветват специалисти от РИОКОЗ в Пазарджик. По този начин се създават условия за по-пълно усвояване на храната. Продължителният период от горещи дни поставя на изпитание човешкия организъм. Големите загуби на течности, поради повишеното потоотделяне, нарушават водно-солевия обмен, а прегряващият микроклимат води до хипертермия. Намалява тонусът на централната нервна система, което се отразява върху вниманието и координацията. Поради изброените причини е необходимо да се поемат повече от обичайните количества течности, дневно от 2 до 4 литра. Високите температури оказват неблагоприятно въздействие върху дихателната, сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната системи. Този комплекс от симптоми е познат като питейна болест. е Информацията е на Дарик радио. |