ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Забраната за забрадките не е дискриминация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:11 / 01.08.2006Коментари (8)990
Комисията за защита от дискриминация постанови, че не представлява дискриминация забраната да се носят забрадки в училищата, в които има утвърдена униформа. Това съобщиха от комисията. Към сигнала е приложена жалба от Обединение за ислямско развитие и култура срещу директора на Професионална гимназия по икономика "Карл Маркс" - Смолян, и срещу Регионалния инспекторат по образование - Смолян. Обединение за ислямско развитие и култура се жалва, че въз основа на вътрешни правилници в някои учебни заведения съзнателно е въведена задължителна ученическа униформа, за да се изключи възможността ученички с ислямско вероизповедание да носят установеното от Корана задължително облекло. Жалбоподателите твърдят, че е налице дискриминация срещу ученици, изповядващи исляма, и дават за пример случай с Мария Томова, директор на "Карл Маркс". Въз основа на решението на комисията жалбата на Обединение за ислямско развитие и култура се отхвърля изцяло като неоснователна. Според решението жалбоподателят Обединение за ислямско развитие и култура е извършил действия, които се определят като "подбуждане към дискриминация" съгласно Допълнителните разпоредби на Закона за защита срещу дискриминацията. Затова е наложено административно наказание "имуществена санкция" за подбуждане към дискриминация на Обединение за ислямско развитие и култура в размер на 250 лева. Според решението педагогическото ръководство на "Карл Маркс" е допуснало пряка дискриминация по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за защита срещу дискриминацията на всички ученици, които спазват изискването за униформа, в сравнение с две ученички, които не спазват това изискване. Наложено е административно наказание "имуществена санкция" "Карл Маркс" също в размер на 250 лева. Освен това се посочва, че министърът на образованието и науката и Регионалният инспекторат на образованието и науката Смолян, не се предприели необходимите действия за разрешаване на случая в "Карл Маркс" и са допуснали неблагоприятно третиране по смисъла на з 1., т.7 от Допълнителните разпоредби на Закона за защита срещу дискриминацията на ученици от професионалната гимназия, които спазват изискването за униформено облекло. Препоръчва се на министъра на образованието и науката да инициира промяна в Правилника за приложение на Закона за народната просвета в частта избор на униформа, с която да се предотвратят дискриминационни практики. Налага се и административно наказание "имуществена санкция" на Министерството на образованието и науката за това, че заедно с Регионалната инспекция за образование към МОН - Смолян, не са предприели адекватни мерки за изпълнението на разпоредбите от Закона за закрила на детето и от Правилника за приложение на Закона за народната просвета в размер на 500 лева. Същото административно наказание е наложено и на Регионалния инспекторат на образованието в Смолян. Информацията е на Дарик радио.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
geri
на 03.08.2006 г.
0
 
 
Ne stava vapros za diskriminazia,a za naru6avane na 4ove6kite prava,potresena sam ot mantaliteta na balgarite-da posegne6 na pravoto i vjarata na 1 4ovek,a v sastoto vreme da kar6i6 ku4ezi na zurnite na koito sa bili izklani na6te dedi!!!Taka 4e dokato ne se nau4im da uvajavame religiite na vsi4ki hora po sveta,ste varluva prostastinata koqto e opisana v statiata!!!
Ганьо, Бай Ганьо
на 02.08.2006 г.
0
 
 
Ами тези Айшета са си почти в Турция. Твърде късно е сега да ги мислим след като отдавна сме се надупили на чалмите. Страхувам се, че това не е още всичко, което ни отчаква...
sladurana
на 01.08.2006 г.
0
 
 
ТАзи статия е написана толкова неясно.Трябва да я прочетеш три пъти и по бавно за да разбереш кой за какаво е глобен. А за тези забрадки да си ги носят в Турция.
Anonimen
на 01.08.2006 г.
0
 
 
za cqlata tazi statiq koqto e poblekyvana na nqkoi xora im otidoxa 2 godini 3 meseca i 6 dni Kazarma.
Anonimen
на 01.08.2006 г.
0
 
 
Bravo Pe6o AZ sam s teb neka da vidim koi 6te se presaedeni kam nas ili vsi4ki sa za feredjeto.
Anonimen
на 01.08.2006 г.
0
 
 
xei Бъпгарино q si spomni za6to predi 15 g gi nqma6e tiq zakoni koito sa opisani v statiqta.
Anonimen
на 01.08.2006 г.
0
 
 
kato iskat zabradki da gi nosqt v Tyrciq Ama tq cqlata taq anarxiq miri6e ot glavata kakto i ribata boklyci takiva ,za vsi4ko e vinovno pravitelstvoto za6to nqmaxa glas predi 15 g .ama za tazi anarxiq sa vinovni oniq ot gore da gi pita 4ovek za6to slyjixme v taq kazarma,
ПЕШО
на 01.08.2006 г.
0
 
 
Като искат забрадки да учат в ислямско, а не в светско училище. Това е решението на проблема им, а не да ислямизират българските училища с демонтративното носене на ислямски знаци, подчертаващи принадлежността им.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: