Започва изграждане на канализация в Първенец и Марково

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:44 / 13.01.2005
5041
В неделя министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова ще направи първа копка за изграждането на външен отвеждащ колектор и главен канализационен колектор в селата Първенец и Марково. Изграждането на канализацията е финансирано с безвъзмезсна помощ чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната (ПУДОС), съобщи пресцентърът на министерството. За Първенец е отпусната сумата от 99901 лв., за Марково - 100000 лв.
Село Първенец е едно от големите населени места на територията на община Родопи с постоянно живеещи около 3 700 жители, като през лятото броят им нараства до 5 000 жители. В селото няма изградена канализационна система. Отпадъчните води от домакинствата и обществения сектор са заустени в почвата. През 2004 г. е актуализиран работният проект, като трасетата са съобразени с плана за земеразделяне. Предвижда се изграждане на „Външен отвеждащ колектор” с дължина 3 001 метра и „Главен канализационен колектор I” с дължина 1 089 метра. Проектът осигурява отвеждане на отпадъчните води от селото и включването им чрез външен колектор в канализацията на Пловдив.
Ситуацията в Марково е аналогична – селото е с постоянно живеещи 2 173 жители, като през лятото броят им нараства до 5 000, няма изградена канализационна система, отпадъчните води от домакинствата и обществения сектор са заустени в почвата. Работният проект, актуализиран през 2004 г., предвижда изграждане на “Външен довеждащ колектор” с дължина 2 715 метра и “Главен канализационен колектор І” с дължина 829 метра. Отпадъчните води от селото също е предвидено да бъдат включени чрез външен колектор в канализацията на Пловдив.
ВиК – Пловдив разрешава включването на отпадъчните води от двете села в канализацията на града при изграден южен обходен колектор, уточняват от МОСВ.
За полагането на първата копка в двете села ще присъстват народни представители, областният управител на област Пловдив Гьока Хаджипетров, кметът на община Родопи Йордан Шишков, директорът на РИОСВ – Пловдив, Ивайло Йотков, фирми – изпълнители на проекта, граждани. Ще бъде извършен водосвет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Такава опашка България не помни!
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).