ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Заради шуробаджанащина шефката на ОИК-Кричим подаде оставка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:19 / 10.10.2023Коментари (0)1260
©
Председателят на Общинска избирателна комисия-Кричим Елена Иванова подаде оставка. До нея се стигна след назначаването на майка и син на ръководни позиции в СИК, докато бащата е на ръководна позиция в ОИК. По случая вече има решение и на Пловдивския административен съд. 

Магистратите отмениха решение на ОИК-Кричим, с което за председател на СИК No 163900010 е назначено лицето Симеон Димитров Тонов, потвърдено с решение на ЦИК.

В решението на Административен съд-Пловдив, което е окончателно и не подлежи на обжалване, е записано, че Общинска избирателна комисия Кричим трябва да проведе  законосъобразна процедура по назначаване на председател на СИК No 163900010, при съблюдаване на дадените с настоящото решение указания по тълкуването и прилагането на закона.

Симеон Тонов е избран за председател на СИК, при положение, че неговата майка отново ще бъде ръководен орган - заместник-председател на друга СИК в Кричим с No 163900001, а баща му  Димитър Иванов Тонов, отново е член на ОИК-Кричим. 

До решението на Административен съд-Пловдив се стига след жалба, предявена от ПП "Движение Нашият град“, представлявано от председателя Атанас Стефанов Калчев.

В жалбата са изложени съображения за незаконосъобразност на административния акт в оспорената му част. Твърденията в тази насока се свеждат най-общо до това, че при провеждането на местните избори за общинскисъветници и кметове за мандат 2015-2019 г. с решение на ОИК-Кричим, Симеон Димитров Тонов е бил назначен за член на друга СИК на територията на град Кричим - No 163900003, като представител на Политическа партия ГЕРБ, като при провеждане на изборния процес, в деня на провеждане, лицето Симеон Тонов е упражнявал превратно правомощията си като член на СИК, като с поведението си е създал предпоставки за забавяне наизборния процес, което като краен резултат се е отразило на възможността голяма част от избирателите да не могат да упражнят правото си да гласуват. 

Към онзи момент са възникнали и съмнения, че всъщност поведението на Симеон Тонов като член на СИК е провокирано именно от указания за начина на работа в СИК, дадени му от неговия баща - Димитър Иванов Тонов, който пък в качеството си на член на ОИК, според жалбоподателя, може да влияе на резултата от жалби против такова поведение на неговия син, дори и такива да постъпят пред ОИК.

Тези опасения били подсилени и от факта, че към датата на провеждане на местните избори за мандат 2015 - 2019 г., председател на друга СИК - No 163900002, е била майката на Симеон Тонов и съпруга на члена на ОИК Димитър Иванов Тонов - Теодора Симеонова Тонова, което създавало впечатлението за намерение от страна на тази родствена група да влияе съществено върху хода на изборния процес в община Кричим, както чрез участие в СИК, пряко ангажирани с провеждането на изборите, така и чрез участие в ОИК, която контролира провеждането на изборния процес в съответните СИК.

Опасенията са, че и тази година изборният ден няма да протече нормално, и има опасност всички гласоподаватели в секцията да имат отново проблем да упражнят правото си на глас.

Друг мотив за решението на съда да поиска от ОИК-Кричим да смени председателя на СИК Симеон Тонов, е условие на пряка йерархична зависимост и подчиненост - ОИК дава методически указания, провежда обучение и последващо контролира работата на съответните СИК. 

В хода на делото заинтересованите страни - Симеон Димитров Тонов и Политическа коалиция "Продължаваме промяната“ - "Демократична България“, не вземат конкретно становище по допустимостта и основателността на жалбата.

Заради скандала с назначаването на майка и син на ръководни позиции в СИК, докато бащата е на ръководна позиция в ОИК, председателят на Общинска избирателна комисия подаде поставка, а решението на Пловдивския административен съд е изпратено на ОИК-Кричим, която трябва да назначи друго лице на мястото на Симеон Тонов като председател на СИК. 

"С решението на Административен съд - Пловдив е прекратена създадената порочна практика от Общинска избирателна комисия - Кричим по назначаването на членовете на секционните избирателни комисии по формулата "мама - татко и аз"! Председателят на ОИК - Кричим, един млад човек, имащ достойнство, гражданска съвест и морал, към днешна дата - 10.10.2023 г., подава оставка и напуска "гнездото" на ОИК-Кричим!“, каза в позиция председателят на ПП "Движение Нашият град“ Атанас Калчев. 

По думите му заместник-председателите и членовете на ОИК - Кричим, които са гласували "ЗА"  това порочно решение по назначаването на секционните избирателни комисии, в състава на които са включени и техни родственици, към днешна дата са "там в гнездото", независимо от факта, че председателя на ОИК е подал оставка именно заради техните предходни действия. Той призова гражданите, докато не бъде подменен частично състава на ОИК – Кричим, да подават сигналите си директно на откритата линия за сигнали на МВР.


Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: