ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Жителите на чепеларското село Орехово ще сигнализират прокуратурата за съмнителна замяна на земи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:14 / 13.11.2006Коментари (0)1046
В чепеларското село Орехово е създаден инициативен комитет в защита на местността “Касбата”, за която стана ясно, че е заменена за земи в други краища на България, съобщи в интервю за радио “Фокус” – Смолян кметът на село Орехово Павлина Петкова. От утре в селото започва да се събират подписи в защита на местността. Кметът на селото сподели още, че Инициативният комитет ще сигнализира прокуратурата за извършената замяна на земи в селото. “Сделката е станала преди 5 години, а ние жителите на селото научаваме едва сега и то от медиите”, заяви Петкова.

„Не мога да кажа дали има засегнати стопани на земи, но най-засегнати са ловците, които остават без хижа. От понеделник ние ще предприемем действия, за да разберем кой с какво е ощетен”. Според кмета местното население е силно притеснено от новината за замяната на земя и за строежа на селище.

“Създаденият инициативен комитет ще сезира прокуратурата, защото хората искат да разберат, защо и как се е получило така и никой нищо не знае. Това е най-хубавата земя, освен това е разположена до много природни забележителности като “Чудните мостове” и др. Това е един хубав дял на Родопите, който е добре да си остане такъв”, каза Павлина Петкова.

От инициативния комитет дори има предложение всеки един жител да даде по един декар и по малко пари, за да се съберат 40 декара и 40 000 лева и да си върнат земята, защото според информацията “Терра вита” ги е придобила при същите условия. Според кмета на Орехово замяната на земята в местността “Кабата” е съмнителна. Тя твърди, че по нейна информация е заменена със земя от Силистренско, Сливнишко, която е под електропроводи с високо напрежение, пущинаци, земя която за нищо не става. В замяна на това “Терра вита” е получила най-хубавата земя в тази част на планината.

Сделката е направена 2001 г. директно в София, като е подписана лично от тогавашния земеделски министър Венцислав Върбанов. „Наш съселянин миналата година усети, че там става нещо и се поинтересува какво се случва с “Кабата”. Тогава той отнесе въпросите си към община Чепеларе и областна администрация Смолян. Оттам му отговориха, че земята е дадена под наем за картофопроизводство. Така излиза, че нито общината, нито областна администрация са знаели за сключената сделка. Създаденият инициативен комитет ще сезира прокуратурата, защото искат да разберат, защо и как се е получило така и никой нищо не знае”, каза кметът на Орехово Павлина Петкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: