Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Румен Петков откри новия район на жандармерийската част в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:39 / 02.09.2005Коментари ()2011
Министърът на вътрешните работи Румен Петков откри нов район на жандармерийската част в Пловдив. На церемонията присъстваха заместник- министър Камен Пенков, директорът на ДНСП ген. Илия Илиев, директорите на РДВР в Пловдив и Пазарджик, началници на жандармерийски части от страната, представители на областната и градска управа.

Жандармерийска част-Пловдив е създадена през септември 1985 г. със заповед на министъра на вътрешните работи, като част от израждането на мирновременни формирования на Вътрешни войски. Първоначалното местонахождение на поделението е в гр. Брезово. Същата година са приети на военна служба първите 250 срочнослужещи. В този период служителите са изпълнявали задачи, насочени към гарантиране на националната сигурност и конституционния ред в страната, осигуряване на обществения ред, както и охрана на особено важни обекти.

През 1991 г. със Закона за МВР се създава Национална служба “Вътрешни войски" за охрана на стратегически и животоосигуряващи обекти, за възстановяване и поддържане на обществения ред при особено тежки масови нарушения или при военно или друго извънредно положение.

През 1997 г. с новия закон за МВР, Национална служба “Вътрешни войски" се преименува в Национална служба “Жандармерия", като специализирана охранителна и оперативно-издирвателна полицейска служба на МВР за охрана на стратегически и особено важни обекти, борба с терористични и диверсионни групи, охрана на обществения ред и борба с престъпността.

В изпълнение на Концепцията за развитие на НСЖ и Програмата за нейното реализиране до 2004 г. важен момент бе професионализацията на службата.

От 1 октомври 2002 г. Жандармерийската част е напълно професионализирана. Сред задачите, които изпълняват служителите на частта в Пловдив, са: охрана на особено важни обекти - летище Пловдив, Генералното консулство на Р Турция, телевизионен център –Пловдив; охрана на обществения ред на автомагистрала “Тракия" и Национален парк"Родопи", съвместни специализирани операции с Национално управление на горите по опазване на горските, дивечовите и рибни ресурси; оказване съдействие на НЕК по предотвратяване кражбите на електропреносни съоръжения; оказване съдействие на РДВР-Пловдив по охрана на обществения ред на рискови футболни срещи; осигуряване охраната на масови и представителни мероприятия от национално и международно значение и други.

Информацията е на focus-news.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Rumen-Petkov-otkri-noviya-raion-na-zhandarmeriiskata-chast-v-Plovdiv-10107
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.