Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Прибират майонезата за дюнери
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:29 / 21.07.2009Коментари ()2213
© Plovdiv24.bg
Майонезата и кетчупът, които се предлагат като безплатна екстра към дюнерите и пиците на парче, са развъдник на зарази. Повечето от бутилките стоят на открито направо под слънцето. Това е идеалната среда за развитие на вредни микроорганизми, които обикновено предизвикват разстройства, категорични са здравните експерти. Понякога обаче може да се стигне до по-сериозни последствия, предупреждават лекарите. Поставянето на сосове на открито не е забранено, затова е масова практика у нас. Във всички европейски страни обаче майонезата, кетчупът и чесновият сос стоят в хладилници и се подават от продавача, в случай, че клиентът желае да ги ползва. Затова и у нас наредбата за съхранение на тези добавки трябва да бъде променена, категорични са здравните инспектори.

Най-много бактерии се събират на върха на бутилката, където се наслагват части от соса. Тази засъхнала маса буквално е бомба от бактерии, които веднъж попаднали в стомаха, започват да се размножават изключително бързо. Месото, млякото и яйцата са най-опасните стоки особено през лятото, когато температурите предразполагат към по-бързото им разваляне. Затова избягвайте да купувате храна, която стои на открито, приготвя се в горещи помещения и се съхранява извън хладилник, съветват лекарите. По-добре се откажете от сосовете и в най-лошия случай се задоволете само с шарена сол. Опасни могат да бъдат дори топингите, които се предлагат като украса за сладоледите. Те също стоят на открито и са развъдник за вредни бактерии. За да се избегнат зарази, през цялото лято е забранена и продажбата на шоколадови изделия на открито. Сергиите, които предлагат лакомства, трябва да ги съхраняват непременно в хладилни витрини. Хлебните изделия пък трябва да са опаковани в найлонови пликчета или да стоят в специална закрита витрина.

Ако искате да избегнете зарази, купувайте само храна, която се съхранява в хладилник, съветват санитарните инспектори. В никакъв случай не взимайте месо, мляко и яйца от пазара и следете внимателно етикетите на стоките за срока на годност.

Източник: в. "Стандарт"


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Pribirat-maionezata-za-dyuneri-101277
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.