Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Цветана Манева с награда за цялостен принос на ''Златната роза''
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:13 / 05.09.2004Коментари ()3332
©
На завършилия снощи във Варна ХХVІ фистивал на българското кино награда за цялостен принос получи голямата българска актриса Цветана Манева.
Родена е в Пловдив. През 1966 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на доц. Моис Бениеш, като се превръща в звезда още в началото на кариерата си. Сред най-известните й театрални роли са Медея, Жулиета, Нора на Ибсен, Албена на Йовков. Играе във филми като "Автостоп", "Басейнът", "Последната дума", "Служебно положение ординарец", “Дами канят”, “Опасен чар”. Последната роля на актрисата в киното е в новия български филм "Една калория нежност", който участва в конкурсната програма на фестивала във Варна.

Големия приз "Златната роза" си поделиха "Мила от Марс" на 32-годишната дебютантка Зорница София и "Изпепеляване" на Станимир Трифонов (46 г.), познат предимно с работата си като документалист.
Наградата за най-добра женска роля бе дадена на Весела Казакова, изнесла на гърба си "Мила от Марс", а първата главна роля в киното на Стефан Вълдобрев (италианеца Енрико в "Изпепеляване") бе поощрена с приза за най-добър актьор. Параскева Джукелова също бе наградена за изпълнението си като Калина във филма на Станимир Трифонов - тя бе обявена за актриса №1 на международния фестивал "Любовта е лудост", чието провеждане тази година съвпадна с форума на българското кино.
Журито в състав проф. Вера Найденова (председател), Алек Попов, Илиян Симеонов, Ани Пападопулу и Михаил Мутафов даде специалната си награда за тв филм на "Под едно небе", който по-рано през годината донесе на Марта Кондова приза за млада актриса на името на Невена Коканова.
. Джоко Росич получи наградата на град Варна за ролята си в "Славата на България" и актьорското си присъствие в българското кино.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Cvetana-Maneva-s-nagrada-za-cyalosten-prinos-na-Zlatnata-roza-1346
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.