Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Режисьорът Васил Барков и децата на Паталеница
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:28 / 05.09.2004Коментари ()2722
©
Режисьорски дебют в игралното кино на приключилия снощи във Варна фестивал направи Васил Барков, известен досега като автор на документални филми. Той се представи с късометражния филм "Славата на България", оставил изключително приятно впечатление у публика и критика. За ролята си във филма и за цялостно присъствие в българското кино актьорът Джоко Росич получи наградата на град Варна.

Васил Барков е бесарабски българин, завършил кинорежисура в НАТФИЗ. Името му нашумя преди две години с документалния филм "Шекспир по балкански", който той засне в пазарджишкото село Паталеница. Филмът разказва за уникалната детска театрална трупа от селото, която под ръководството и режисурата на учителя Христо Церовски поставя пиесата на Шекспир "Ромео и Жулиета". Представлението е направено по подобие на средновековните мистерии, а малките актьори сами са изработили костюмите си.
Режисьорът Васил Барков заснема филма за трупата и нейното представление на място, като сценарият също е негов.
Освен "Ромео и Жулиета", детската трупа в Паталеница има в репертоара си и други пиеси на Шекспир - "Венецианският търговец", "Укротяване на опърничавата", дори "Хамлет".


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Rezhisyorut-Vasil-Barkov-i-decata-na-Patalenica-1351
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.