Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нов мастодонт в землището на "Марица Изток"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:50 / 09.02.2006Коментари ()833
При работа на роторния багер в рудник "Трояново 2" работниците засичат бивни от хоботно животно и спират машината. Управителят на рудника инж.Ведричков алармира музея и се организира веднага изкопаването на образците, съобщи директорът на музея в Раднево Пламен Караилиев.

Екземплярите са добре запазени. Хоботното животно трябва да бъде определено от специалисти, но е категорично от рода на мастодонтите. Намерено е на метър и половина от повърхността на сегашния терен. Вероятно е на 700-800 хиляди години. Диаметърът на бивните е 12 см, а дължината на запазената част е 1.25 м.

Предстои почистване и реставрация на бивните, за да се експонират. От началото на миналата година това е четвъртото намерено хоботно животно - три от тях са на същия хоризонт. Това говори, че там наистина преди време е имало струпване на такива видове животни. Вероятно при водопой те са затъвали.

Знае се, че преди 5-6 милиона години част от този терен е бил дъно на езеро. В района е имало богата растителност и огpомните животни, тежащи от 12 до 15 тона, са се изхpанвали нормално. Досега не е открито изцяло запазено такова хоботно животно. Намират се части от бивни и глави. Това се дължи или на течащата вода, която ги е отнесла, или на хищниците, които са ги разнесли, коментира в."Старозагорски новини".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nov-mastodont-v-zemlishteto-na-Marica-Iztok-14149
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.