Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
100 музиканти от различни генерации под диригентството на Петко Димитров
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:09 / 14.02.2006Коментари ()1325
На 18 февруари 2006 г. събота, от 19.30 часа в зала “България” солист на Нов симфоничен оркестър е прочутият румънски цигулар Ливиу Прунaру. Той дебютира като солист на оркестъра още през февруари 1992, когато заедно със Станимир Тодоров, виолончело и Димо Димов, пиано изпълняват Тройния концерт за пиано от Бетовен. Миналият сезон, отново със Станимир, той изпълни “Концерт за цигулка, чело и симфоничен оркестър” на Брамс под палката на Петко Димитров. Тази събота Ливиу ще му партнира в “Концерт за цигулка и оркестър №1” от Прокофиев.

Програмата включва и грандиозната Първа симфония от Малер, "Титан". Огромен състав с музиканти от различни генерации на оркестъра ще възкреси тази уникална творба, която композиторът създава в продължение на пет години.

От 26 до 28 февруари 2006 г. Нов симфоничен оркестър ще проведе Международен уъркшоп за барокови струнни инструменти. Преподаватели са известни финландски и италиански професори по барокова музика – Аппо Хакинен (клавесин), Креета-Мария Кентала (цигулка) и Рикардо Минази (цигулка). Концерти ще има на 28 февруари от 19.30 часа, в камерна зала “България” и на 1 март от 18.00 часа, в АМТИ, Пловдив. Ще бъде изпълнен “Пети Бранденбургски концерт” от Бах в оригиналната версия за барокови инструменти. Международният бароков уъркшоп се реализира със съдействието на посолство на Финландия, “Italiano di Cultura” в България и е по инициатива на нашия флейтист-пиколист Димитър Маринкев, специализирал траверсо (в превод “стара флейта”) в Амстердам.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/100-muzikanti-ot-razlichni-generacii-pod-dirigentstvoto-na-Petko-Dimitrov-14266
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.