Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Няма открити болни птици от птичи грип в пловдивско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:20 / 16.02.2006Коментари ()1106
©
Всички взети до сега проби от птици в региона на Пловдив са отрицателни за наличие на опасния щам на вируса на птичи грип - съобщиха експертите на днешното извънредно заседание Областната епизоотична комисия в Пловдив.

За потенциално огнище на птичи грип в Пловдивско специалистите сочат язовир Пясъчник и околностите му, заради многото диви птици, преминаващи оттам. Комисията задължи кметовете на селищата от областта да осигурят площи на поне километър от населените места, където на дълбочина от 2 метра ще се загробват заболели птици. Ако се налага, някои птици ще бъдат изгаряни. За да не се разнесе евентуалната зараза чрез подпочвените води, ще се използват дезинфектанти, ще се избягва разравянето от животни на труповете. В Пловдивско са проверени 29 животински пазара и 896 птицевъдни обекта - съобщи д-р Алескандър Тухчиев - директор на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Пловдив. Той уточни, че са взети проби от 157 мъртви пернати и от близо 1400 домашни и водоплаващи птици. Засега показанията са отрицателни.

Пловдивската Университетска болница и карловската болница имат готовност да приемат единични случаи на заболели хора. Курсове за реагиране при оформяне на грипно огнище ще по сетят епидемиолози, лаборанти, лекари, служители на Гражданска защита и други институции в състава на създадения кризисен щаб. Информацията е на радио Пловдив.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nyama-otkriti-bolni-ptici-ot-ptichi-grip-v-plovdivsko-14295
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.