Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Имало сигнали, че Доктора изпрал над 100 млн.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:04 / 25.02.2006Коментари ()2836
Васил Киров, директор на Агенцията за финансово разузнаване

След убийството на Иван Тодоров-Доктора на дневен ред отново излязаха теми като контрабанда и пране на пари – след доклада на МВР през 2003-та година при вас постъпвали ли са нови сигнали, свързани с дейността на Доктора?

Агенцията по финансово разузнаване не се занимава по закон с разследване на каквато и да било престъпна дейност. В агенцията обаче е събирана информация от финансовата система във връзка със съмнителни операции на лица, които са в тази мрежа. Тези лица станаха публично достояние след внасянето на обвинителния акт за изпиране на повече от 98 млн. лв. в Софийски градски съд. Пред старт е съдебно производство. Така че от 1998 г. до 2003 г. при нас се събира финансова информация. Тя е предоставяна периодично на правоохранителните органи, чиято функция е да извършват разследването на престъпна дейност, в това число и изпирането на пари.

Става дума за Иван Тодоров – Доктора….

Да.

Знае се, че при вас идват информации и от чужди финансови институции. Не е тайна, че Доктора беше изнесъл бизнеса си в чужбина. Имате ли някакви нови данни от държави членки на ЕС или в региона?

При проверките, които сме правили в нашите масиви, е установявано, че контрабандата е един от основните източници на сигнали, които се свързват със съмнения за изпиране на пари. Продължават да идват такива сигнали и да работим по тях. Това не означава, че непременно са свързани с тази мрежа. Тогава, когато говорим за едно такова крупно изпиране на пари, ясно е че става дума и за международни контакти и за събиране на информация от чужбина.

Може ли да се каже сега колко пари всъщност е изпрал Доктора?

Това ще се каже, когато бъде установена присъдата. Надявам се, че ще има такава, може да бъде и оправдателна. Тогава може да се каже колко пари са изпрани. Ние сме събрали финансова информация за доста по-голяма сума, отколкото тази, която е влязла в съда, но е обяснимо – говорим за финансова информация, а когато се внася едно производство в съда, се говори за събиране на достатъчно доказателства, за да бъде установено по безспорен начин, че дадена сума е свързана с престъпна дейност. Ясно е, че сумата ще намалее.

Колко много по-висока е тази сума?

Не би следвало да го казваме, защото явно, че по отношение на останалата част от сумите такива доказателства не са били намерени. След като не са били намерени или въобще не съществуват, не би следвало да интерпретираме тези суми в тази насока. И тези около 100 млн. са абсолютно достатъчни и силно впечатляваща цифра.

Какво е затруднението при откриване на доказателства тъкмо в такива случаи?

Изнесената в чужбина дейност - от една страна, от друга необходимостта да бъде свързана финансовата активност с конкретна престъпна дейност- контрабанда, наркотрафик, трафик на проститутки…. За това има разлика в броя на сигналите, които идват и броя на присъдите, които се постановяват, съответно и наказателните производства. При нас има около 13 процента образувани следствени дела, а в страните членки на ЕС съотношението между подадени сигнали и постановени присъди е 8 на сто.

Казахте, че през 2003 г. действащите контрабандни канали са под 5. За колко канала имате данни в момента?

Тогава говорих за информацията, с която разполага Агенцията за финансово разузнаване. Далеч съм от идеята, че разполагаме с цялата възможна информация.

Все пак може ли да кажем, че броят на контрабандните канали е нараснал или намалял…

Не бих казал, че има основание да твърдим, че е нараснал броят на тези канали, но не може и категорично да кажем, че някои от тях са прекъснати. Може би може да се говори за реновиране на каналите в различна форма.

Може ли да кажем, че има изместени хора, които са били начело на тези канали? Една от версиите е, че Иван Тодоров е изместен от друг голям играч…

За да мога да направя такъв коментар, трябва да разполагам с много повече информация, отколкото имаме в Агенцията за финансово разузнаване. Това, което мога да кажа е, че за този период, периодът за който говорим и се свързва основно с това съдебно дело, не сме наблюдавали такова мащабно движение на финансови ресурси. Може да се говори за намаляване на обема на пари, които са били превеждани чрез нашата финансова система с източник контрабанда. Това определено може да го кажем след 2003 г. Може би производствата и делото, което тръгна, по някакъв начин положително са повлияли върху рестриктирането на тези канали и тези потоци.

Не потвърждавате и не отричате потокът на пари да сочи появата на нов сериозен и мащабен контрабанден канал…

Канал от мащабите на онзи, за който говорим, мисля, че не съществува в момента.

Имате ли данни от аналогични служби в Сърбия за контрабанда и пране на пари на Доктора в съучастие с Марко Милошевич?

Не бих желал да конкретизирам обмена на финансово-разузнавателна информация, която извършваме с колегите от съседни държави. Не би следвало това да се коментира.

Интервюто е на Дарик радио.


Още по темата: общо новини по темата: 10
24.02.2006 »
24.02.2006 »
24.02.2006 »
23.02.2006 »
23.02.2006 »
22.02.2006 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Imalo-signali-che-Doktora-izpral-nad-100-mln-14542
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.