Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Хиляда искат на гурбет за бране на лук и ягоди в Дания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:57 / 05.03.2010Коментари ()28485
©
Над 1000 души кандидатстват за сезонни работници в Дания. 308 вече са одобрени и гурбетчиите вероятно ще заминат да берат ягоди, грах, лук и тикви.

В понеделник 4 работодатели с ферми в Дания ще се срещнат лично с желаещите в специална борса за сезонна заетост. Интервютата започват в 9 ч. в Дома на техниката. Пристигат и 3 консултанти от EURES - европейската електронна мрежа за трудова заетост. Те ще събеседват с нашенците от името на други датчани, които искат да наемат берачи.

Желаещите трябва да говорят английски, защото собствениците на масиви държат да общуват пряко. Предимство е опит в селското стопанство. Задължително първо се прави онлайн регистрация на адрес www.seasonalwork.dk. Работи се на норма, която за ягодите например е 14 кг на час. Заплащането ще се договаря на четири очи с работодателя. Според гурбетчии, които вече са били в Дания, нормативите са изпълними.

Миналия сезон около 100 пловдивчани са припечелвали там. На срещата ще бъдат разяснени и особености на датската данъчна и осигурителна система.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Hilyada-iskat-na-gurbet-za-brane-na-luk-i-yagodi-v-Daniya-146826
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.