Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Заседание на Областния съвет по условията на труд
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 02.03.2006Коментари ()1416
Преди две седмици съветът отчете, че са констатирани 456 нарушения на трудовото законодателство при общо извършени 45 проверки на територията на Пловдивска област. Тогава обаче, не бе представен пълен анализ на доклада, изготвен от регионалната инспекция по труда. Информация в представения доклад днес сочи, че констатираните нарушения са 532, като най- голям дял сред тях заемат тези, свързани с неспазване на здравословните и безопасни условия на труд. Сред най- често срещаните нарушения са липсата на регламентирани нормативни документи- вътрешно фирмени заповеди, правилници, инструкции, и нарушения, свързани с неспазване на регламентираното работно време, както и полагането на извънреден труд.

Най- честите нарушения са свързани с трудовите правоотношения. Сред работодателите, които не са регламентирали работното време и почивка са: Дани ИВ ООД, ЕТ Валео- Димитър Христолов, Комфорт Шус ООД, Крепежни изделия АД- Пловдив, Метал БГ- Пловдив, СД Слава и сие- с. Брестник, Булсафил ООД, Адонис ЕООД.

Нарушения, свързани с осигуряване на определените от Кодекса на труда размери на междудневната и междуседмичната почивка, са констатирани в предприятия, свързани с транспортна дейност- Никан Лайн ООД и Меритранс 2002 ООД.

В пет предприятия са констатирани нарушения, свързани с полагане и заплащане на извънреден труд: Интекс 99 ЕООД- Раковски, ЕТ ИТД –Механик- Съединение, Флавия АД, Евротекстилс- 2 ЕООД и Булсафил ООД.

Сред нарушенията са още: липсата на свидетелства за предварителен медицински преглед, на работниците и служителите не се връчва екземпляр от длъжностната им характеристика и некоректното определяне на допълнителното трудово възнаграждение за нощен и извънреден труд, както и обезщетението при неползван платен годишен отпуск при прекратяване на трудово правоотношение. Сред нарушителите тук попадат: Меритранс 2002 ООД, Велена Стил ООД, Секюрити Глобъл 21” и др.

Некомпетентността на предприемачите и заетите относно съдържанието на нормативните документи, определящи безопасните условия на труд и липсата на вътрешнофирмен контрол са причина за съставянето на 72 акта, 71 от които са на работодатели.

Данните са обобщени в доклад на инж. Атанас Чернаев- директор на Областната инспекция по труда.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zasedanie-na-Oblastniya-suvet-po-usloviyata-na-trud-14707
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.