Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Правителството увеличи заплатите на учителите с 4% от 1 януари 2006 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:05 / 03.03.2006Коментари ()1694
От 1 януари 2006 г. с 4% се увеличават средните месечни брутни заплати в средните училища и обслужващите звена, финансирани чрез бюджетите на министерствата на образованието и науката, на културата, на земеделието и горите, ДАМС и общините. С одобрената промяна в ПМС №137/2005 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности правителството изпълнява поетите ангажименти по отношение на доходите в системата на средното образование.

Друга промяна дава възможност служителите в звената за управление на финансова помощ от ЕС да получават месечно допълнително възнаграждение в размер на основната заплата. Целта е да се стимулира процесът на усвояване на предприсъединителната финансова помощ от ЕС. В едноседмичен срок от публикуването на постановлението министрите трябва да предоставят на министъра на финансите списък на служителите от тези звена.

Министерският съвет утвърди и други изменения в средните месечни брутни заплати на организациите, финансирани от държавния бюджет. Те са наложени от извършени промени във функциите и числеността на персонала в тях, утвърден с нормативен акт, в сила от 1 януари 2006 г. За останалите бюджетни организации се запазват достигнатите към 31.12.2005 г. равнища на средните месечни заплати.

По предложение на Националното сдружение на общините, в ПМС №14/2006 г. за изпълнение на държавния бюджет на Република България за 2006 г. се отменя чл. 13, който регламентира формирането на 7-процентен резерв за непредвидени и неотложни разходи от средствата от общата допълваща субсидия на общините. Освен това, по предложение на МОСВ се регламентира предоставянето на средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на министерствата и ведомствата да става след решение на УС на ПУДООС за финансиране на конкретни екопроекти и дейности.

Кабинетът прие и допълнение на Единния класификатор на длъжностите в администрацията с длъжността “секретар на местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни” в общинските администрации.

Необходимите средства за прилагане на постановлението се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет на България за 2006 г. средства по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, трансфера от републиканския бюджет по самостоятелните им бюджети и извънбюджетни сметки, от собствени приходи на общините и по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет.

Постановлението за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет беше обсъдено и одобрено на заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Pravitelstvoto-uvelichi-zaplatite-na-uchitelite-s-4-ot-1-yanuari-2006-g-14723
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.