Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ВМРО Пловдив настоява за въвеждането на вечерен час за всички обществени места
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:18 / 23.03.2006Коментари ()907
През последните месеци се наблюдава рязко покачване на престъпните посегателства по отношение на децата. В същото време се отчита и увеличен ръст на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. С оглед на тези тревожни факти считаме, че заедно с родителите, обществото също има неотменими задължения във връзка с възпитанието и опазването на здравето и морала на подрастващите.
Не са редки случаите, при които непълнолетни употребяват алкохол и забранени наркотични вещества на обществени места – улици, паркинги, паркове и др., участват в сбивания и други противообществени прояви.

Поради тази причина установената в Наредбата забрана за посещаване на питейни и други заведения от страна на непълнолетни, в много от случаите, се оказва неефективна за опазване живота и здравето на децата, още по-малко за постигане на някакви възпитателни резултати. Една част от родителите са абдикирали от своите задължения по отношение на техните деца. Обществото обаче не може да си позволи да не полага необходимите грижи за правилното развитие на подрастващите.

Един от способите за намеса на обществото при възпитанието на малолетните и непълнолетните е установяване на определени задължения за родителите при отглеждането на децата и упражняване на контрол за спазването на тези задължения. Поради тази причина и законодателят в чл.8, ал. 3 от Закона за закрила на детето е задължил родителите да придружават лично или чрез осигурен от тях пълнолетен придружител децата до 14-годишна възраст на обществени места след 22 часа. При неизпълнение на това задължение от страна на родителите, законодателят е предвидил и съответната санкция. В НАРЕДБА № I-51 от 12.03.2001 г. за условията и реда за предоставяне на полицейска закрила на детето, издадена от МВР /обн., ДВ, бр. 30 от 28.03.2001 г., изм. и доп., бр. 92 от 17.10.2003 г./ и НАРЕДБА за специализирана закрила на деца на обществени места /приета с ПМС № 165 от 25.07.2003 г., обн., ДВ, бр. 68 от 1.08.2003 г., изм., бр. 3 от 11.01.2005 г., в сила от 1.01.2005 г./ също са предписани конкретни отговорности на общината в защита на интересите и правата на детето.

Според ВМРО е необходимо и обществено оправдано в Наредбата да бъде включен текст в същия смисъл с оглед възможността за по-ефективна намеса от страна на местните власти за реално приложение и изпълнение на горепосочените нормативни разпоредби.

С оглед гореизложеното и на основание чл.22, ал.1 от ЗМСМА ВМРО Пловдив предлага да бъде направено следното изменение и допълнение в Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на Община Пловдив:
ВМРО Пловдив предлага присъствието на лица до 16 годишна възраст на обществени места след 22:00 часа без родител/настойник или осигурено от родителя/настойника пълнолетно лице. При нарушаване на забраната по тази точка административнонаказателната отговорност се носи от родителя/настойника. При установяване на нарушение по тази точка, контролните органи уведомяват незабавно РДВР – Пловдив и Дирекция „Социално подпомагане”, Отдел „Закрила на детето” – гр.Пловдив”

Санкциите, които предлагат пловдивските воеводи са: Долна граница–50лв.; Горна граница–400лв.; При повторно нарушение – 400–500лв.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/VMRO-Plovdiv-nastoyava-za-vuvezhdaneto-na-vecheren-chas-za-vsichki-obshtestveni-mesta-15243
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.