Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Държавни субсидии и за частните университети и колежи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:26 / 10.04.2006Коментари ()796
Държавата да субсидира не само държавните, но и частните университети и колежи. Това призоваха участниците в кръглата маса „Конкуренцията и пазарът на образователни услуги”, която се проведе днес в рамките на ІV Международен панаир на образованието в Пловдив. Тя бе организирана от Европейския колеж по икономика и управление и Асоциацията на частните висши училища, като в нея участваха и представители на чужди университети и колежи.

След като в програмата за развитие на средното образование се предлага държавно финансиране на частните училища, настояваме това да важи и за висшето образование, мотивира се доц. Атанас Герджиков, експерт по висшето образование и преподавател в СУ „Климент Охридски”. Това би равнопоставило държавните и частни университети и колежи в България и би повишило качеството на образователните услуги на пазара, добави той.

Пазарът на образователни услуги е производен на пазара на труда и на икономическата реалност, подчерта и проф. Анна Недялкова, ректор на Варненския свободен университет и председател на Асоциацията на частните висши училища в България. Според нея той се характеризира с голяма динамика, гъвкавост и мобилност на преподаватели и студенти.

Конкуренцията е източник на развитие, провокация към иновации и стимул да не стоим на едно място, а да предлагаме качествени услуги, подчертаха участниците в кръглата маса. Тя трябва обаче да се види на всички нива – не само между университетите, преподавателите и студентите, но и при равнопоставеност на финансирането на висшето образование.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Durzhavni-subsidii-i-za-chastnite-universiteti-i-kolezhi-15695
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.