Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
30 см. делят Видин от евкуация, нивото на Дунав се покачи до 900 см.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:06 / 11.04.2006Коментари ()1498
©
Ситуацията във Видин става сериозна, след като приливната вълна очаквана за днес достигна града и нивото премина 900 см. Същото е положението и при Ново село, където нивото се покачи пак с 20 см.

След час започва работа отново кризисния щаб в общината, тъй като до задействането на плана за евакуация на града остават 30 см. Вчера бе изградена дига от 2000 чували с пясък в района на Телеграф капия, и бе допълнена дигата в района на гребната база и крепостта Баба Вида.

Пътят Арчар – Видин вече е 80 см под вода, има опасност подпочвените води в района на село Симеоново също да залеят шосето.

Реките в басейна на Дунава също са достигнали най-високото си ниво за последните 30 години, засега няма пропукани диги.

Тенденцията е днес и утре нивото на реката да се приближи още до критичните за града 930 см.

Нивото на Дунав достигна критични стойности и в Румъния.

В района на град Исакча, на границата с Украйна, водата скъса защитна дига, в резултат на което са заплашени от наводнение няколко десетки населени места.

Местните власти предприемат спешни мерки за възстановяване на защитните съоръжения, опитвайки се да възстановяват скъсаната дига с помощта на железобетонни блокове, камъни и чували с пясък. Ако в близките часове те не успеят да спрат напора на водата, ще започне евакуация на населението.

Според специалистите се очаква водите на Дунав да достигнат най-високи стойности през следващите две денонощия. Ако покачването нивото на реката продължи, наводнени могат да се окажат стотици населени места в 10 окръга.

По цялото течение на реката се провежда постоянно наблюдение на нивото й, обявена е най-висока степен на опасност за населението, в пълна готовност са спасителните служби и няколко бригади от инженерните войски на румънската армия.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/30-sm-delyat-Vidin-ot-evkuaciya-nivoto-na-Dunav-se-pokachi-do-900-sm-15726
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.