Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кризисното положение по поречието на Дунав продължава
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 14.04.2006Коментари ()1369
©
Обявеното кризисно положение в засегнатите общини от седемте области по поречието на Дунав продължава да е в сила, съобщи БНР.

Кметовете на населените места са организирали денонощно дежурство и ръководят укрепването на дигите в критичните места. Най-сериозна е опасността от изпускане на по-голямо количество вода от съоръжението “Железни врати”.

Затова нивото на река Дунав се следи непрекъснато. Има готовност за евакуация и гражданите, които живеят близо до брега са предупредени.

По данни на Гражданската защита в 06.00 часа тази сутрин нивото на река Дунав при Видин се е покачило до 952 см,
при Лом е достигнало 946 см,
при Козлодуй 879 см,
при Никопол – 837 см,
при Русе – 819 см,
а при Оряхово нивото е достигнало 795 см.

С 11 см се повиши нивото на Дунав при Силистра през изминалата нощ и вече е 788 см. Няма опасност от наводнение и не се налага евакуация на населението.

Защитните диги са под постоянно наблюдение. Проблеми има в ниската част на Силистра, където канализацията с отпадните води отказа да работи и мазетата на жилищните блокове се пълнят с вода.

Поради пълноводието на Дунав се повишават нивата и на вливащите се в него реки. Някои от тях се разливат, тъй като е затруднено оттичането им в Дунав.

Река Огоста при устието си се е разляла до дигите, река Скът също е повишила нивото си заради покачването на Огоста и се е разляла до дигите при разклона на село Сараево.

Вливането на Осъм в Дунав също е затруднено, създадена е организация за непрекъснатото наблюдение на критичните участъци на Янтра и русенски Лом.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Krizisnoto-polozhenie-po-porechieto-na-Dunav-produlzhava-15825
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.