Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нивото на Дунав скача с 5 см, ново повишаване при Видин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 19.04.2006Коментари ()30336
©
В рамките на 1 до 5 сантиметра се покачва нивото на Дунав по целия български участък, само в Силистра има спад. Това съобщи в предаването „Дарик кафе” на Дарик радио директорът на Агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" Георги Георгиев.

По думите на Георгиев най-сериозно е положението по дигите край Тутракан.

"Притеснителни са обилните валежи в Унгария и Сърбия, защото там се формира приливната вълна надолу по течението на Дунав", каза още Георгиев.

Нивото на река Дунав при Видин тази сутрин е 973 сантиметра. Покачването от вчера е с 2 сантиметра. Според информацията за изпусканите количества от хидровъзела “Железни врата”, нивото на река Дунав днес и утре ще варира около тези стойности.

Водният стълб остава с около половин метър под максималния капацитет на дигите. Продължително високото ниво на реката обаче налага укрепване на защитните съоръжения, поради опасността от пробив на земно-насипните диги. Днес ще стане ясно, какво е състоянието на дигите от доклада на тримата специалисти от ВИАС, които са правили изследвания на съоръженията до късно снощи.

Тази нощ по данни на Гражданска защита не е имало проблеми по цялото протежение на 37-те километра диги и не се е налагало излизане на аварийните екипи.

Продължава и днес изпомпването на вода от Южната промишена зона. В селата Ботево и Симеоново няма достъп от 6 дена и там на хората се доставят провизии с военна техника.Учебните и детските заведения остават в принудителна ваканция след великденските празници. В 10 часа започва поредното заседание на Кризисния щаб в общината.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Nivoto-na-Dunav-skacha-s-5-sm-novo-povishavane-pri-Vidin-15958
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.