Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
САЩ нападат от България без да ни питат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:29 / 24.04.2006Коментари ()1481
Окончателният документ, който регулира разполагането на американските военни бази на територията на България, дава право на САЩ да праща свои войски от базите за мисии в трети страни без разрешение от страна на българските власти- чувствителен въпрос за много българи, съобщава Вашингтон Таймс. България се съгласи да разположи три военни бази, които да бъдат използвани за постоянно от 2500 американски военнослужещи. Те ще бъдат готови да воюват в Близкия изток и други региони. Държавният секретар Кондолиза Райс ще подпише документа по време на посещението си в страната тази седмица. Споразумението ще разреши разполагането на чужди войски на територията на България за пръв път в своята 1325 –годишна история. “Един от ключовите въпроси където и да е, е способността ни да използваме войниците си там където имаме нужда от тях”, заяви американски представител. “Иначе ще сме ограничени. Старият модел (от Студената война) беше такъв, че имахме сили в Европа, защото смятахме, че ще воюваме в Европа.”

Възможността американски войски да използват страна с голямо мюсюлманско малцинство за нападение срещу мюсюлманска страна, като Иран и Сирия, предизвика силна опозиция в България. Националистическата партия, представена в Парламента, планира да организира мащабни протести срещу споразумението по време на посещението на американския държавен секретар Кондолиза Райс. Другият проблем е юрисдикцията в случаите, когато американски военнослужещи извършат престъпления в България. Въпросът е решен в параграф от 10 реда, който, според американския представител, е стандартната процедура в такива документи. “Българите се отказват от своето право при по-леките случаи, но при такива от особена важност, си го връщат”, заяви той и припомни, че повечето престъпления, извършени от американските войски, “са твърде леки.”

Официални лица от двете страни посочиха, че САЩ няма да плащат наем за използването на военновъздупните бази в Безмер и Граф Игнатиево и тренировъчната и складова база в Ново Село. Но според споразумението, САЩ ще покрият “оперативните разходи и тези по поддръжката”.

“Ако имаме нужда от търговски терени, ще платим”, заяви американският представител. Високопоставен български източник посочи, че новите обекти, построени от американците, ще останат българска собственост по време и след американското военно присъствие в страната. Българите се надяват, че разполагането на базите ще създаде работни места в страната, но те може и да останат разочаровани. “Не възнамеряваме да имаме много постоянни работници”, заяви американският представител. “Но български компании ще могат да участват по договори за предоставяне на услуги, ако отговорят на нашите изисквания и стандарти.” Ще има 2500 американски войници в трите бази в Южна България по всяко време, въпреки че техният брой може да достигне 5000. Споразумението, което трябва да бъде ратифицирано от парламента преди да влезе в сила, е за срок от 10 години и може да бъде подновено автоматично. Всяка от страните може да го анулира с едногодишно предизвестие. Кондолиза Райс подписа подобно споразумение с Румъния през декември. То беше ратифицирано от долната камара на румънския парламент и в момента очаква одобрение от Сената, заяви румънският посланик във Вашингтон Сорин Дучару. Информацията е на Дарик радио.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/SASht-napadat-ot-Bulgariya-bez-da-ni-pitat-16062
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.