Илиас Сарнук: Биологичното производство е добра ниша за производителите на черупкови плодове | ||||||
| ||||||
Илиас Сарнук не е попаднал случайно в отглеждането на орехи. Първоначално е търгувал с орехови ядки, но в един момент решили с неговия контрагент, че има смисъл да инвестират в производството и преработката. Нещата не винаги се оказват такива, каквито ги планира човек, но той упорито се бори с предизвикателствата в сектора и продължава напред не само като земеделски производител, но и като председател на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. „Когато стартирахме искахме да направим преработвателно предприятие, което към днешна база като гледам назад е било доста амбициозно. Плановете в бъдеще, сега и занапред се съобразяват с възможностите на пазара, местната конюнктура и инвеститорските нагласи, защото и там имаше доста разочарования. Но в крайна сметка мисля, че засега лично в моето стопанство държим един стабилен курс в посока да продължаваме да развиваме черупковите плодове“, споделя младия земеделски производител. Ореховите ядки винаги са били търсени от потребителите, а през последните години все повече се налагат и като важна храна от т.нар. здравословен начин на живот. „Преработвателите, които доставят към крайния пазар със сигурност се възползват от тази тенденция, но тези, които са на малко по-първично ниво са поставени в безизходица, тъй като международните цени в последните 6-7 години отиват все по-надолу“, коментира Сарнук. Според него при ореха последната година е доста лоша в международен мащаб от гледна точка на цени, които са много ниски. В същото време реколтите в други региони по света са много добри и нашите български производители срещат трудности с реализацията. Освен това преработвателите купуват с приоритет чужда стока. За Илиас Сарнук Общата селскостопанска политика има предимства, но не във всеки програмен период досега черупковите плодове са били застъпени достатъчно. През миналия програмен период ОСП е била доста в ущърб на черупковите производители поради няколко фактора.
Младият земеделски производител оценява високо биологичното отглеждане на черупковите плодове, както и възможностите производителите от този сектор да се възползват до голяма степен от мерките, заложени в новия програмен период. Той не пести съветите си към хората, решили да се занимават с такова производство. |