Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Педагози против подземни гаражи в две училища
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:36 / 31.05.2006Коментари ()1224
Комисията по образование в Общинския Съвет категорично е отхвърлила предложението на кмета д-р Иван Чомаков, свързано с изграждането или отдаването на концесия на подземни гаражи под две училища в центъра, научи Дарик Радио.

Чомаков е поискал изменение на подробния устройствен план, така че под игрищата на ОУ “Христо Смирненски” зад Четвъртък пазара и под сградата на Хуманитарната гимназия “Св.св. Кирил и Методий”, която е и паметник на културата, да бъдат разкрити съответно 34 и 83 паркоместа.

"Изумена съм, че се посяга на училищните дворове", коментира пред Дарик председателят на комисията по образование Мариана Димитрова. Строителството на подземни гаражи в училищата ще наруши учебния процес, ще застраши живота и здравето на децата - гласят мотивите, с които членовете на комисията отхвърлят като нецелесъобразно предложението на кмета. Ако то бъде внесено на сесия, ще поискаме със свое решение градският парламент да обяви училищата за защитена от строителство територия, подобно на зелените площи, подчерта Димитрова.

Колегите й са притеснени и от еветуалното избиване на подпочвени води при изкопните работи, които могат да подкопаят основите на двете стари училищни сгради, намиращи в непосредствена близост до река Марица.

"Надявам се съветниците да надскочат консерватизма си, защото това е спасителна мярка за решаване на проблема с паркирането в центъра", коментира главният архитект Емилия Божкова. Тя посочи, че бъдещите стопани на паркингите ще бъдат задължени да изградят модерни игрища с нови спортни съоражения, охрана и осветление, които ще бъдат достъпни за всички граждани.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pedagozi-protiv-podzemni-garazhi-v-dve-uchilishta-16861
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.