Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Положението на ромските жени в Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:05 / 02.06.2006Коментари ()1693
Ромските жени са сред най-застрашените групи в страните от Европейския съюз, присъединяващите се държави и страните кандидатки според доклад, одобрен днес от ЕП. Депутатите призовават да се предприемат мерки за справяне с дискриминацията на всички нива, на която тези жени са подложени заради техния етнос и пол.

ЕП призовава властите в ЕС да разследват нарушенията на човешките права на ромските жени, да се наложат наказания на нарушителите и да се осигури необходимата компенсация на жертвите. Те призовават страните-членки да осигурят по-добра защита на жените за репродуктивното им здраве, да предотвратят и забранят насилствената стерилизация, да окуражават семейното планиране и да предложат алтернативи за ранните бракове и сексуално образование. ЕП подчертава необходимостта от изключителна бдителност относно трафика на ромски жени.

Всички ромски жени трябва винаги да имат достъп до здравни грижи, а не само в спешни случаи или при раждане както обикновено се случва. Данни от проучвания показват, че продължителността на живота на ромските жени в някои географски области е по-кратка от тази на другите жени. Много ромски момичета не завършват училище.

ЕП иска на национално ниво да се осигури равен достъп до качествено образование на жени и момичета от ромски произход. Другият болезнен въпрос, на който трябва да се обърне внимание, са високите нива на безработица сред тези групи.

Според доклада положението на ромските жени в страните кандидатки трябва да е ключов критерий за оценката за готовността за присъединяването им към Европейския съюз. Членовете на комисията препоръчват бъдещият Институт за равенство на половете да има специален отдел за ромските жени в Европейския съюз.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Polozhenieto-na-romskite-zheni-v-Evropa-16905
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.