Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Седемкилограмова книга с позлатени корици съхранява пловдивската библиотека
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:46 / 14.07.2010Коментари ()1666
© Plovdiv24.bg
Седемкилограмова книга с позлатени корици е един от най-ценните експонати в Народна библиотека "Иван Вазов". Това съобщи Венета Ганева, завеждащ отдел "Редки и ценни книги".

Книгата "История и паметници на византийските емайли" е с автор Никодим Кондаков и е издадена през 1892 година само в 200 екземпляра. Изданието е с позлатени корици, много красиво и луксозно, дори някои от емайлите, представени вътре, също са позлатени.

Сред останалите ценни книги от библиотечния фонд в Пловдив са славянски ръкописи от ХII век - "Слепченския апостол" и "Кюстендилския палимпсест". Една от гордостта на фонда е и тритомният каталог "Офортите на Рембранд", отпечатан в Париж през 1880 г. в 500 екземпляра, каза още Ганева. Тя допълни, че хората, които могат да се докоснат до тази "съкровищница", са най-вече учени, изследователи, хора на изкуството и кандидат-докторанти.

В библиотеката се пазят и много книги на староеврейски, старогръцки, старобългарски, хърватски, документи на стар османски език и копие на римското евангелие. Всички редки книги и издания от този фонд се съхраняват на температура от 17 градуса, на тъмно, а химици се грижат за поддръжката им, уточни Ганева.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sedemkilogramova-kniga-s-pozlateni-korici-suhranyava-plovdivskata-biblioteka-177296
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.