Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
2880 лева таван за шеф на болница
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 31.07.2010Коментари ()944
© Plovdiv24.bg
Кабинетът слага таван за заплатите на шефове на болници. 12 минимални възнаграждения, или 2880 лв. както е сега, ще е максималната сума, която ще взема директор на държавна лечебница. Това предвижда проект на здравното министерство. Той е за промени в наредбата при конкурсите за шефове на лечебните заведения.

Седем минимални заплати, или 1680 лв., пък ще е таванът за членовете на управителния съвет на болницата.

Таван на парите за шефовете на болници и бордовете има и сега. Той обаче варира от три до четири пъти върху средната заплата в съответната лечебница, а не върху минималната за страната. Тези заплати пък са между 1200 и 1800 лв. в различните клиники. Това означава, че сега директорът на обществена лечебница взема от 3600 лв. до 7200 лв. Освен това тази заплата може да бъде по-висока или по-ниска в зависимост от приходите на съответната болница. Занапред обаче, колкото и да са високи лекарските заплати, директорската няма да надхвърля 12 минимални възнаграждения, или за тази година - 2880 лв.

Ограничение на парите премиерът Бойко Борисов искаше да се въведе още напролет. То обаче се забави заради смяната на министрите.

Джипитата пък трябва да се ограмотят, заяви междувременно здравната шефка Анна-Мария Борисова вчера. Според нея едва 25% от тях имат някаква специалност. 84% от пациентите пък си тръгвали без диагноза. Освен това 40 на сто от хората ходели едновременно на преглед и при джипи, и при специалист. Според професорката това означава, че джипитата нямат нужната квалификация, за да си вършат добре работата. Затова тя настоява те да работят само в групови практики, и то с един добре подготвен "учител" сред тях.

"Повечето от тези цифри са неверни, а интерпретацията им е грешна", контрира Любомир Спасов, шеф на сдружението на джипитата. Според него подобна реорганизация на работата им ще е лош ход на Анна-Мария Борисова. Здравният министър обаче иска освен домашните лекари да се обучават и хронично болните, за да могат да контролират страданието си. Иначе няма лечение, което да им помогне.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/2880-leva-tavan-za-shef-na-bolnica-181473
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.