Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
С мокри кърпи борят хепатита
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 10.08.2006Коментари ()1004
Сапуни и мокри кърпички за 10 000 лв. раздадоха социални работници в Столипиново и Шекер махала в Пловдив. Ромските квартали са избрани, защото там седмици наред вилнее хепатит А. Всички деца до 18-годишна възраст са получили по един комплект от тоалетен сапун и 15 мокри кърпички. Раздадени са 8457 комплекта.

„Идеята е ромското население да бъде образовано по отношение на личната си хигиена, тъй като хепатитът е болест на мръсните ръце, обясни шефът на Дирекция „Социално подпомагане" ­ Пловдив Тoни Комбаков. Полицаи следяха за реда по време на акцията, за да няма инциденти.

От здравната инспекция в Пловдив съобщиха вчера, че продължава да расте броят на заболелите от хепатит А. Само вчера от квартал Столипиново на лечениe в Инфекциозна клиника са постъпили 9 нови болни от жълтеница, като техният брой от началото на юли, когато избухна епидемията, е 172. От Шекер махала са приети на лечение още две деца, като общият им брой на заразените вече е 35. В селата Строево заболелите вече са 15, в Динк ­ 10, а в Христо Милево ­ 9. Шефката на РИОКОЗ ­ Пловдив д-р Ани Егинлиян е категорична, че само поставянето на ваксина на 12 400 деца от квартал Столипиново и Шекер махала може да пресече разпространението на болестта. Тя очаква, че ваксините, които са осигурени от здравното министерство, ще бъдат доставени до края на седмицата и през следващата ще започне поставянето им. То обаче е доброволно. Очаква се част от родителите да не се съгласят децата им да бъдат ваксинирани.

Д-р Ани Егинлиян каза още, че санитарните органи продължават проверките за състоянието на хранителните обекти в районите, където върлува заразата от хепатит А. В квартал Столипиново са затворени четири обекта, работещи без регистрация, в Шекер махала такава санкция е наложена на един магазин, по един обект са затворени в селата Динк и Строево. Информацията е на вестник "Монитор".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/S-mokri-kurpi-boryat-hepatita-18380
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.